Sfeerverslag Henry van de Velde Awards 2010

“In tegenstelling tot wat velen denken wil ik innovativiteit en creatief design mee helpen stimuleren”, stak Vlaams Parlement-voorzitter Jan Peumans van wal. En ook minister-president Kris Peeters sprak in zijn speech de nood uit om de creatieve industrie de nodige aandacht en dynamiek te geven.

Volgens Peeters werken er in Vlaanderen 55.000 mensen in de creatieve sector, die om en bij de 1 miljard euro omzet draait. “De sector moet dan ook zeker deel uitmaken van het Vlaanderen in Actie-plan. Om te horen wat er leeft zetten we op 29 maart een Design Summit op”, kondigde Peeters aan.

Dat design wel degelijk een toegevoegde meerwaarde kan bieden, bleek uit de toespraak van Dirk Vens, bedrijfsleider van Curana. De fietsonderdelenproducent, die met de Henry van de Velde Award voor Bedrijf ging lopen, zet design namelijk in als strategische tool binnen zijn bedrijf. Door van a tot z – tot en met de verpakking toe – in te zetten op de technologische en esthetische aspecten van zijn producten kan het zich onderscheiden van zijn concurrenten.

Zelf stemmen Dat Vlaanderen nog steeds groot is in textiel, blijkt uit de Henry van de Velde Award voor Loopbaan en Jong Talent. Beide gaan dit jaar namelijk naar een textielontwerper. Marc Van Hoe mocht de trofee voor Loopbaan in ontvangst nemen, Diane Steverlynck werd geëerd als Jong Talent. Uit de Labels koos het publiek de radiator Play van de Jaga Ontwerpstudio.

Naast een trofee, ontworpen door zilversmid Helena Schepens, en een getuigschrift, vormgegeven door kalligraaf Brody Neuenschwander, gingen alle winnaars ook met een geldprijs naar huis. De vormgeving van deze 17e editie was in handen van Leen Depooter, Danny Venlet tekende voor de scenografie van de tentoonstelling.

Traditiegetrouw vormt de uitreiking van de Henry van de Velde Awards meteen het startschot voor een nieuwe editie van de publieksprijs. Nieuw is dat het publiek voortaan niet enkel op de tentoonstelling in de Loketten, die tot 26 februari loopt, kan stemmen voor zijn favoriete Label, maar ook op een speciaal gecreëerde website. Bovendien lanceert Design Vlaanderen op zijn Facebook-pagina een wedstrijd: wie een foto uploadt van zijn favoriete Label, maakt kans op een designprijs.

Goed huwelijk Vlaams Minister van Cultuur, Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege kreeg de eer om de OVAM Ecodesign Awards PRO uit te reiken. “Ecodesign zweeft tussen cultuur en leefmilieu. In een goed huwelijk is er sprake van verrijking. Ik denk dat het essentieel is voor het Vlaams milieubeleid om van het klassieke systeem om te schakelen naar een duurzaam systeem”, stelde Schauvliege.

Voor deze derde editie ging de OVAM Ecodesign Award PRO voor Product op de markt naar Beltag, een lost- en foundservice ontworpen door PARS PRO TOTO. Decay, een milieuverantwoorde houten eetkamerstoel van designer Erik Hoedemakers, kreeg de prijs voor Product in ontwikkeling.

Nominaties gingen tot slot naar de kapstok Souffle van Sven Goemaere en Miel Cardinael van aM, de vilten indoor lounge stoel FF1 van James Van Vossel en Tom De Vrieze van Fox&Freeze en de pottencollectie Planet van Steve Vercammen en Murielle De Ceunynck van D&M depot.

Elien Haentjens

Lees ook

– meer uitleg over de producten door op de foto’s te klikken – Interview met Marc Van Hoe en Diane Steverlynckde 7 producten die een Henry van de Velde Label kregen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content