Servies Boch Grand Bouquet

Beste, Wij bezitten een groot servies van Boch Grand bouquet platte en diepe borden kleine bordjes soepterrines met soeplepel koffie en melkkannen sauspannen slakommen en andere kommen ovale en grote borden. Wat is volgens jullie hier ongeveer de waarde van +/- 180stuks

Grand Bouquet van Boch.

Het servies van de Grand Bouquet kom je wel meer tegen, maar zelden volledig! Meestal vind je bordjes, maar de vormstukken zijn eerder zeldzaam.

Keramis Boch-Freres.

Het servies komt uit een van de beroemdste Belgische serviesateliers, nl. de manufactuur Keramis Boch-Freres die in 1841 gesticht werd door Victor en Eugène Boch te La Louvière. De opening van Boch gebeurde in 1844. Er werd zeer veel serviesgoed gefabriceerd volgens de modernste productiemethodes. Men produceerde geen porselein, maar faience fine. Het ging om een mengeling van plastische kleisoorten met silex, kaolin houdend zand en feldspath. De samenstelling lijkt wel wat op deze van porselein. Maar deze faience fine werd aan een veel lagere temperatuur gebakken, waardoor de ceramiek vrij poreus is. Als u een stuk boter op zo’n bord laat liggen trekt de boter in de scherf. Het bedrijf Keramis Boch-Freres produceerde enorme hoeveelheden serviesgoed en siergoed dat weliswaar werd geëxporteerd, maar ook grotendeels bestemd was voor de Belgische markt.

Grand Bouquet.

Een van de meest populaire serviezen van Keramis Boch Freres was dat van de Grand Bouquet, waarvan de koperen drukplaten in 1855 gegraveerd werden door Charles Mouzin. Het decor Grand Bouquet is een imitatie van een van de bekendste decors van het Doornikse porselein, namelijk het decor “Ronda”, ook “decor à la mouche” genoemd, want er is inderdaad altijd een vliegje te zien dat op de bloemen wil zitten. Dit Doornikse decor werd in de 18de eeuw geïnspireerd op voorbeelden van Chinees porselein. Zo zie je dat men vroeger eigenlijk liever een ontwerp herkneedde dan iets nieuws uit te vinden. Het decor van de Grand Bouquet bleef populair, tot diep in de 20ste eeuw. Uw servies kan bv vroeg 20ste eeuws zijn. Het gebeurt ook dat er nadien serviesgoed werd bijbesteld.

De waarde van zo’n groot servies is natuurlijk wel wat. Alleen is dit soort serviezen momenteel minder in trek. De waarde ligt rond de 250 à 300 euro. Losse bordjes koop je soms al op de rommelmarkt voor enkele euro, maar vormstukken zijn duurder. Antieke serviezen zijn momenteel goedkoop, zelfs van Doorniks porselein!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content