Schöning en Farris ontwerpen nieuwe Lokettenzaal Vlaams Parlement

Stefan Schöning en Giuseppe Farris baseerden zich op het concept van een visueel paviljoen.

Designerduo Stefan Schöning en Giuseppe Farris hebben een ontwerp klaar voor de nieuwe Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Ze stelden hun plan donderdag voor, samen met Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten. Bedoeling is dat de Lokettenzaal opnieuw een ontmoetingsplaats wordt voor de Vlamingen in Brussel.

Het Vlaams Parlement had een wedstrijd uitgeschreven voor de renovatie van de Lokettenzaal. Designer van het jaar, de Belg Stefan Schöning, en zijn Italiaanse collega Giuseppe Farris kwamen als winnaars uit de bus. Hun ontwerp omvat een bezoekersruimte, een informatiecentrum, een parlementswinkel met een vernieuwd aanbod, een brasserie en een ruimte voor tentoonstellingen of evenementen. Het is gebaseerd op de idee van een visueel paviljoen dat als een los element in de ruimte wordt geplaatst. De ontwerpers opteerden voor twee verdiepingen. Op die manier kan de monumentale zaal vanuit verschillende gezichtspunten beleefd worden. Schöning benadrukte wel dat ze de impact van de nieuwe duplex binnen het geheel willen beperken.

De Lokettenzaal van het Vlaams Parlement in het voormalige Postchequegebouw werd in 1937 ontworpen door architect Victor Bourgeois. Bourgeois had toen al een belangrijke publieke functie in gedachten voor de zaal. Het was de plek waar de administratie in contact kwam met het publiek. Schöning wil met zijn ontwerp de publieke functie in ere herstellen. Hij zorgt voor interactie tussen beide verdiepingen, de Lokettenzaal en de buitenwereld en gaat zelfs een stap verder. Hij voorziet het opnieuw in gebruik nemen van de oude loketten: twee loketten als ontvangstbalie en nog een aantal als vestiaire. Op die manier zou de huidige chaos in de Lokettenzaal omgevormd worden tot een samenhangend geheel.

De nieuwe Lokettenzaal moet klaar zijn tegen het einde van dit jaar. Tijdens de zomermaanden worden de werkzaamheden gestart.

Annelien Boens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content