Schommelkruk bekroond

© Dionysis Kouris

‘Monarchy Stool’ wint een Red Dot Design Award.

De Red Dot Design Awards van 2009 werden laatst uitgereikt, waarvan één aan Yiannis Ghikas voor zijn ‘Monarchy Stool’. Een korte voorstelling van het ontwerp, de ontwerper en de wedstrijd.

De Monarchy Stool is een schommelende kruk. Hij dankt zijn naam aan de vorm die enigszins op een kroon lijkt. Maar vooral aan het feit dat de stoel nauwelijks kan omkantelen. Volgens de ontwerper versterkt een monarchie de stabiliteit in een land. De kruk laat de gebruiker ervan toe om aan ultieme stabiliteit te ontsnappen, maar zorgt er desondanks voor dat niemand van zijn stoel zal vallen. Bewegelijke stabiliteit dus, een intentionele contradictie van de ontwerper.

De Griek Yiannis Ghikas denkt zijn ontwerpen uit met het ultieme doel functionaliteit te creëren . In dat opzicht past de Monarchy Stool perfect binnen de designer zijn filosofie. De erg bewegelijke kruk volgt de gebruiker in al zijn bewegingen waardoor deze het lichaam verlengt. Op zijn website grapt de ontwerper dat de schommelkruk ‘best niet gebruikt wordt bij het vervangen van een lamp’.

De Red Dot Design Award bekroont designers over de hele wereld in drie categorieën: design concept, communication design en product design. Dit jaar selecteerde de jury winnaars uit meer dan 12.000 inzendingen afkomstig uit meer dan 60 landen. De Monarchy Stool van Yiannis Ghikas kaapte een award uit de categorie design concept weg. De kruk zal een jaar lang in het Red Dot Design Museum tentoongesteld staan en wordt door de organisatie wereldwijd in de kijker gezet.

De Monarchy Stool vindt u in de betere woonwinkel. De prijs varieert afhankelijk van de uitvoering; de gelakte versie kost €295, de massiefeiken €375. Voor meer informatie kan u terecht op de website van de Belgische meubelfabrikant Feld, die de kruk produceert.

Hanne Vandevoorde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content