Schilderij Montelbaanstoren Amsterdam

Beste Mijnheer Swimberghe, Bijgevoegd een klein schilderijtje (zonder kader ongeveer 10,5 x 13,5 cm) getekend F Boulanger (1854?). Betreft dit de Gentse kunstschilder F-J Boulanger? Een zicht op Gent, Brugge…? Indien zo, kan u ons advies geven waar we best terecht kunnen met dit kleinood ? Dank bij voorbaat, vriendelijke groeten, Annemie Cordemans

Montelbaanstoren Amsterdam.

Dit leuke en typisch 19de eeuwse schilderijtje is een stadsgezicht van Amsterdam. Het schilderij van François Boulenger laat ons genieten van de Montelbaanstoren. De Montelbaanstoren bestaat nog steeds en maakt deel uit van de laat middeleeuwse stadsversterking van Amsterdam. De toren werd in 1517 opgetrokken. De Montelbaanstoren, die onlangs trouwens gerestaureerd werd, staat aan de Oudeschans en wordt in de volksmond ook de Malle Jaap genoemd omdat zijn klokken, vroeger, op onregelmatige tijdstippen luidden. De Montelbaanstoren verloor al in 1606 zijn functie en kreeg dan zijn renaissancebekroning. Deze toren werd ondermeer ook geschetst door Rembrandt.

François Boulenger.

Kunstschilder François Boulenger, auteur van dit zichtje op de Amsterdamse Montelbaanstoren, werd in 1819 te Gent geboren uit Franse ouders. Hij overleed in de Scheldestad in 1873. François Boulenger, broer van Jules-Joseph Boulenger, eveneens kunstschilder, kreeg zijn opleiding aan de Gentse Academie. Hij was een leerling van De Vigne. Hij debuteerde in het Salon van Gent in 1841 en stelde in 1857 en 1863 eveneens tentoon in Parijs. François Boulenger schilderde vooral stadsgezichten, onder meer van Brugge, Gent en Amsterdam. De arme kunstenaar overleed waanzinnig, vermoedelijk ten gevolge van overdreven alcoholgebruik. Dit aardige schilderij schatten we op een 1200 euro. Sommige van zijn werken zijn een stuk duurder geprijsd. Dat komt ook omdat ze iconografisch interessanter zijn. De Montelbaanstoren werd immers ontelbare malen geschilderd. Een onbekend stadsgezicht is origineler en zeldzamer. Je kunt dit werk zowel in Gent als in Amsterdam aanbieden aan een kunsthandelaar of een veilinghuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content