SANAA onthult plannen voor La Samaritaine

© SANAA/LVMH

Het beroemde warenhuis in Parijs heeft weer een mooie toekomst.

La Samaritaine in Parijs, gelegen tussen de Rue de Rivoli en de Seine, heeft weer een toekomst. Het prachtige art-deco gebouw werd in 2005 gesloten, omdat het niet meer aan de moderne veiligheidseisen voldeed. Zes jaar lang bleven de luiken dicht, maar vanaf 2014 zou er weer gewinkeld kunnen worden in het mooiste warenhuis van Frankrijk.

Eind mei stemde de gemeente Parijs in met een groot restauratieplan voor La Samaritaine. Naast winkels en kantoren komen er in het prachtige, historische gebouw ook 80 luxehotelkamers van hotelketen Cheval Blanc, een kindercrèche en – misschien verrassender – sociale woningen voor 250 bewoners.

Het Japanse architectenduo Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, beter bekend als SANAA, ontwierp het nieuwe complex. Het gelauwerde architectenbureau won vorig jaar nog de Pritzkerprijs, zeg maar de Nobelprijs voor de architectuur.

De architecten hebben geprobeerd om heel wat van de originele elementen te behouden, zoals de monumentale trap, de prachtige vloer en het dak van glas en staal. Een doorschijnende, melkwitte, golvende voorgevel aan de Rue de Rivoli geeft het gebouw echter een heel nieuw en modern uiterlijk. (TV)

Bekijk hier ook het filmpje van de gemeente Parijs over de nieuwe bestemming voor La Samaritaine:

Samaritaine : le projet dévoilédoor mairiedeparis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content