Saint-Cyrhuis krijgt opknapbeurt

Het bekende Brusselse art-nouveauhuis Saint-Cyr wordt gerestaureerd.

Een van de bekendste art-nouveauwoningen van Brussel, het Saint-Cyrhuis op de Ambiorixsquare, krijgt de dringende onderhoudsbeurt waar het aan toe was. Dat schrijft De Standaard. De voorgevel van het pand is versierd met overvloedig smeedwerk, en dat lijdt al geruime tijd aan slijtage.

Het Saint-Cyrhuis is een beschermd monument sinds 1988. In 2003 kocht een particulier het aan in een poging het van de ondergang te redden. Al snel bleken de vereiste werken te duur. Daarop ontstond een spelletje touwtrekken met de overheid. Uiteindelijk brachten de eigenaars het huis in 2006 op de markt. Vastgoedkantoor Movast, dat zich specialiseert in ‘monumentaal vastgoed’, werd er de eigenaar van.

Architect Gustave Strauven, een leerling van Victor Horta, ontwierp het huis in 1900 voor de schilder Georges de Saint-Cyr. Het staat nu in zowat alle toeristische gidsen. Het pand is slechts vier meter breed. De bovenste verdieping is bekroond met een ronde loggio, de twee lagergelegen verdiepingen bestaan overwegend uit glaswerk en er staat veel smeedwerk van Charles Van Waeyenberghe.

Bij de restauratie zijn diverse specialisten betrokken. Onder hen de architecten Paul Lievevrouw en Barbara Van der Wee. De werken aan de voorgevel worden voor de helft gedekt door het Brusselse Gewest, dat 372.842 euro op tafel legt. De eigenaar doet de rest. Movast wil het huis nadien op de private markt brengen.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content