Rusland bouwt droomstad voor kinderen

Net zoals Denemarken haalt ook Rusland zijn inspiratie uit sprookjes.

Twaalf witte torens, met elk een hoogte van twintig meter, versierd met witte, rode en gouden motieven. Dat is volgens de Russische designer Boris Krasnov de ideale toekomststad voor de kinderen van vandaag. Binnenin het versterkte paviljoen ligt de nadruk op geavanceerde technologie die deze droomstad moeten verwezenlijken.

De witte torens, met elkaar verbonden door een centraal gebouw, combineren oude Russische tradities met nieuwe elementen. De torenstad is een verwijzing naar de Ural-steden, die hun oorsprong zo’n drie millennia geleden kennen, maar de onregelmatige vormen van de torenstad geven toch een moderne toets aan het geheel.

Traditionele klederdracht

Ook voor de gekleurde motieven op het drie verdiepingen hoge gebouw haalde ontwerper Krasnov zijn inspiratie uit het verleden. De motieven van de traditionele klederdracht van de Russische vrouwen werden in wit, rood en goud op het imposante paviljoen aangebracht. ’s Avonds veranderen de decoraties, met behulp van lichteffecten, van kleur.

Binnenin het paviljoen houdt de vergelijking met het Russische verleden op. Het zesduizend vierkante meter tellende bouwwerk met als thema ‘New Russia: City and Citizen’ zet alles in het teken van technologie en vooruitgang. Talentvolle Russische jonge wetenschappers krijgen de volle aandacht en tonen hun verwezenlijkingen op vlak van milieu, energie en ruimtevaart. De historische reis van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte, uit 1961 is door bezoekers op een groot scherm te herbekijken.

Toekomststad

Om de kritische bezoekers van het Nieuwe Rusland te overtuigen, riep de Russische federatie de hulp in van kinderauteur Nikolay Nosov. Op een display zullen scènes getoond worden van het sprookje ‘De avonturen van DUNNO. en zijn vrienden’.

Daarin maakt een groepje jongeren reizen naar de meest fantastische steden, waar auto’s op aardbeienconfituur rijden en mensen in reusachtige cakes wonen. De felle kleur van de binnenmuren van het paviljoen en de champignonvormige huisjes, die toegankelijk zijn voor bezoekers, brengen het sprookje tot leven. Volgens architect Krasnov is in de ogen van kinderen een comfortabele stad, de meest leefbare stad en dus ook de ideale toekomststad.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content