Rouen is deze zomer beetje Arne Quinze-land

Die sculptuur is zo’n 120 meter lang en 20 meter hoog. In totaal weegt de installatie maar liefst 110 ton. Samen met zijn medewerkers en een groep studenten uit de stad bouwde Arne Quinze het houten kunstwerk. Niet toevallig, want Quinze wil naar eigen zeggen met zijn sculptuur de mensen samenbrengen. “Elk latje stelt een mens voor, de kruising tussen de latjes hun verbintenis”, stelt Quinze.

Via ‘Camille’ wil de ontwerper mensen aantrekken om ook de andere kant van de stad te ontdekken. Daarom staat de sculptuur op de brug over de Seine, die het linker- met het rechterdeel van Rouen verbindt.

Liefde

Haar naam dankt ‘Camille’ aan de vrouw van Claude Monet. “Ik heb enorm veel respect voor Monet zijn manier van leven. Dat hij tijdens zijn leven niet bezweek voor een meer commerciële kunst, vind ik knap”, stelt Quinze. “Daarnaast is het ook een ode aan Camille Pissaro, die de brug meermaals schilderde.”

Daarnaast laat Quinze zijn liefde voor Monet blijken door hem te citeren: “Tout le monde discute de mon art et fait semblant de comprendre, comme si il était nécessaire de comprendre quand il est simplement nécessaire de l’amour”. Dat de liefde groot is, blijkt tot slot uit de eenentwintig nieuwe schilderijen ‘Les Jardins’. Voor die werken haalde Quinze inspiratie bij de Waterlelies van Claude Monet.

Twee luiken

‘Camille’ maakt deel uit van het moderne kunstfestival ‘Rouen Impressionnée’. Het festival, dat Rouens impressionistische erfenis wil vermengen met hedendaagse kunst, bestaat uit twee luiken.

‘In Situ’ brengt in het Musée des Beaux-Arts een unieke reeks impressionistische schilderijen samen. Voor ‘In Visu’ is een schare hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om werk te maken voor de hele stad.

Elien Haentjens

Camille – Pont De Boieldieu en Les Jardins – Abbatiale De Saint-Ouen, van 3 juli tot 29 augustus, Rouen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content