Ron Arad wereldwijd in de kijker

© Yael Pincus

In Londen opent een overzichtstentoonstelling over designer en architect Ron Arad.

De Brits-Israëlische designer Ron Arad (Tel Aviv, 1951) werkt zich momenteel wereldwijd in de kijker. Zopas opende het door hem ontworpen Design Museum in het Israëlische Holon en in de Londense Barbican Art Gallery loopt een overzichtsexpo over zijn werk.

Ron Arad weet dat hij de enfant terrible is van het hedendaagse design. Hij laat zich niet in een hoekje duwen en wil van alles zijn, van architect tot beeldhouwer en en passant ook nog designer.

Arad trok in ’73 naar Londen waar hij in de jaren ’80 en ’90 een carrière als designer ontwikkelde. Zijn Bookworm, een bibliotheekrek, en de Tom Vac, een stoel, zijn enkele van de blikvangers die hij eind vorige eeuw ontwierp.

Icoon

Ondertussen voelt hij zich meer aangetrokken tot architectuur. Het Design Museum in Holon is een prachtig voorbeeld. Daarvoor ontwierp hij een enorme ijzersculptuur met een grillige vorm. Hiervoor gebruikte hij Cortenstaal dat prachtig roest. Hij ontwierp dus geen gebouw, maar een beeldhouwwerk. Waarom? “Ze wilden een gebouw dat op een postzegel kon staan. Elke stad wil met zijn eigen Guggenheim een soort Bilbao worden,” aldus Arad.

Hij ontwierp dus een gebouw als een herkenbaar icoon. Zijn opmerking klopt ook wel, want het gevaar zit er in dat lokale politici, overal ter wereld, van zo’n prestigeproject gaan dromen, zonder dat ze er de centen voor hebben of er een nuttige functie aan kunnen geven. Tegenwoordig zijn er wel meer musea met imponerende gebouwen, maar arme collecties.

Luikse renaissance

Het Design Museum is heus niet zijn enige architectuurproject. In Luik hielp Arad voor bouwheer Wilhelm & Co mee het winkelcentrum Médiacité ontwerpen. Onder het slangvormige dak van dit duurzame gebouw treft u winkels, eethuizen, cinema’s en tal van bedrijven uit de mediasector aan. Samen met het station Guillemins van Calatrava moet Médiacité de renaissance naar Luik brengen.

Tenslotte opende de Londense Barbican Art Gallery een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Ron Arad, die tot 16 mei loopt.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content