Robots veroveren Wereldexpo

Wu Yulu, een Chinese landbouwer, stelt in Sjanghai zijn leger van hulpvaardige robots voor.

Na twintig jaar zwoegen staan de Chinese landbouwer Wu Yulu en zijn leger van robots in de spotlights. Op de Wereldexpo in Sjanghai stelt de autodidact zijn menselijke robots, gemaakt uit schroot, voor.

Na een huisbrand en financiële schulden is het optreden op de Wereldtentoonstelling een meevaller voor de Chinese landbouwer. “Elk jaar merk ik dat meer mensen interesse tonen in mijn robots. Op de Expo hoop ik ook de erkenning van de bezoekers te krijgen”, vertelt Wu Yulu aan Reuters.

Kunstmens

In 2008 had Yulu al zesentwintig robots in elkaar gepuzzeld, ondertussen bezit hij er al meer dan veertig. De robots, gemaakt uit schrootmateriaal zoals draden en vijsjes, worden jaar na jaar beter.
Zijn eerste kunstmens bewoog zich moeizaam met heel kleine stapjes voort. Nummer vijfentwintig kan een riksjatochtje van zes uur maken. Yulu noemt de robots naar zichzelf en geeft ze elk een nummer in volgorde van productie.

“Ik wil hulpvaardige robots creëren die mensen kunnen helpen”, luidt het idee achter zijn ongewone creaties. Zijn laatste knutselwerken, die thee uitschenken en vlees snijden, verlichten in ieder geval de huishoudelijke taken.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content