Rijke geschiedenis behangpapier belicht

De expo ‘From wall to wallpaper’ vertelt de boeiende geschiedenis van het behang.

Voor wie zin heeft om er even tussenuit te knijpen tijdens de skivakantie hebben we een interessante tentoonstelling in petto over behangselpapier.

Dat klinkt misschien saai, maar is het helemaal niet. Het behangselpapier heeft immers een fraaie geschiedenis achter de rug. Bovendien gaat de expo niet alleen over antieke behangsels, maar ook over moderne en zelfs enkele hedendaagse.

Onder de titel ‘From wall to wallpaper’ stap je in het Château de Prangins (nabij Nyon in Zwitserland) door de hele geschiedenis van het behang, die samen begon met het ontstaan van de boekdrukkunst in de late 15 de eeuw. Van toen af aan werden muren met prenten beplakt.

In de zestiende eeuw werd gedrukt behang een stille -en goedkope- concurrent van de wandtapijten en wandschilderingen. Zelfs in Antwerpen werden er resten ontdekt van dergelijke papieren behangsels in renaissancewoningen. Op balken en meubels zoals klavecimbels werden op papier gedrukte renaissance ornamenten gekleefd.

Terug populair

Maar de grote doorbraak kwam er in de 18de en 19de eeuw toen gerenommeerde ateliers als Réveillon uit Parijs en Zuber uit Rixheim (nog steeds actief en ook op een steenworp van Zwitserland gelegen) de wereld veroverden met somptueuze wanddecoraties. In de 19de eeuw kwamen de panorama’s in trek, met een zich over de hele kamer uitstrekkend landschap. Zo’n panorama kon zowel een Nijllandschap, een Alpenlandschap als een vergezicht over de Mississippi uitbeelden.

Ook in de 20ste eeuw was behangselpapier erg in, vooral tijdens de hoogdagen van de art nouveau en art deco. Maar ook nu is behangselpapier weer populair. Blader door de interieurmagazines van Knack Weekend en je botst overal op kleurrijke en drukversierde behangsels.

Piet Swimberghe

De expo ‘From wall to wallpaper’ loopt tot 1 mei 2011 in het Château de Prangins, van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content