Repair & Share Fest in Gent: inspiratie en tips voor wie afvalberg wil verkleinen

© Yves Coussement

Op zaterdag 18 november vindt in Nest, de oude stadsbibliotheek van Gent, het gratis Repair & Share Fest plaats. Daar kan je lezingen bijwonen, oude spullen laten herstellen en initiatieven voor een afvalarmere toekomst ontdekken.

Het concept achter Repair Cafés, waarbij technisch aangelegde vrijwilligers oude spullen herstellen in het hele land, ken je misschien al. Nu komt daar ook nog een heus festival bij, met een veel breder aanbod.

Het beproefde concept blijft bewaard: er zal weer heel wat hersteld worden op het Repair & Share Fest. Maar de initiatiefnemers gaan deze keer wel een flinke stap verder. Zo wordt er ook een heuse Repair Battle georganiseerd, waarin kousen gestopt en fietsbanden geplakt zullen worden tegen de klok. Wil jij liever zelf leren hoe je spullen kan herstellen? Dat kan je tijdens het festival leren in verschillende workshops.

De gevers van die workshops zijn niet de enige mensen die er gretig met kennis strooien: Anthony Liekens brengt zijn lezing/performance ‘What the Hack?!’ op het Repair & Share Fest. Hij vertelt met een ongebreideld enthousiasme over de beweging van ‘hackers’, open source en de groeiende beweging van uitvinders en makers. Ook in het Café Parlé en tijdens verschillende lezingen praten inspirerende makers, delers en reparateurs je graag bij.

Repair & Share Fest in Gent: inspiratie en tips voor wie afvalberg wil verkleinen
© Yves Coussement

Kennismaken met initiatieven die verspilling en afval moeten terugdringen, kan dan weer op de inspiratiemarkt. Die dompelt je onder in de stad van de toekomst, waar MARMOD, Boeren & Buren, Peerby, HAPPY KIDDO, Het glas dorp, Autodelen.net, Swishing.be, Cokido, Labland en nog veel meer een vaste plek hebben.

Daarnaast kan je misschien ook nog wat nuttigs vinden op het Geefplein, een markt waarop alles gratis is. Iedereen die thuis speelgoed, babyspullen, boeken en CD’s heeft liggen die niet meer gebruikt worden, kan die komen afgeven. Mensen die spullen zoeken, kunnen ze gewoon meenemen.

Praktisch

Zaterdag 18 november van 10 tot 18 uur

Graaf Van Vlaanderenplein 40, Gent

Gratis

Zin om je handen uit de mouwen steken? Het Repair & Share Fest zoekt nog vrijwilligers. Stuur bij interesse een mailtje naar sofie@bewustverbruiken.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content