Rem Koolhaas krijgt Gouden Leeuw

© Belga

De Nederlandse toparchitect krijgt de belangrijke onderscheiding voor zijn hele oeuvre.

“Rem Koolhaas heeft de architecturale mogelijkheden uitgebreid. Daarbij focust hij telkens weer op de uitwisseling tussen mensen in de ruimte. Hij creëert gebouwen die mensen samenbrengen. Zijn invloed op de wereld reikt dan ook verder dan de architectuur alleen. Mensen uit erg diverse velden ervaren een grote vrijdom door zijn werk”, licht de jury haar keuze toe.

De Nederlandse architect Rem Koolhaas (°1944) krijgt zijn onderscheiding tijdens de 12e internationale architectuurbiënnale in Venetië, die op 29 augustus van start gaat. Architect en curator van de Biënnale Kazuyo Sejima van SANAA heeft Koolhaas voorgedragen.

In 2000 won Koolhaas al de Pritzker Prize met zijn bureau OMA. Dat stichtte hij samen met Elia en Zoe Zenghelis en Madelon Vriesendorp in 1975. Een paar jaar later schreef Koolhaas ‘Delirious New York: a retroactive manifesto for Manhattan’. Dat manifest behoort intussen tot de klassiekers van de hedendaagse architectuurtheorie.

Invloedrijk

Na de Pritzker Prize volgde in 2003 de Praemium Imperiale, in 2004 de Royal Gold Medal en in 2005 de Mies Van der Rohe prijs. Dat alles leverde Koolhaas in 2008 een plaatsje in de top honderd van meest invloedrijke personen ter wereld van Time op.

Samen met zijn bureau bouwde Koolhaas onder andere het Nederlandse Danstheater in Den Haag, de Kunsthal in Rotterdam, het Grand Palais en het masterplan voor EuroLille in Rijsel, de openbare bibliotheek van Seattle en het hoofdkwartier van het Chinese Centrale Televisiestation in Beijing.

Postuum eerbetoon

Als postuum eerbetoon krijgt de Japanse architect Kazuo Shinohara (1925-2006) ook een speciale Gouden Leeuw. Shinohara oefende een grote invloed uit op de Japanse architectuur.

Hij lag aan de basis van de zogenaamde ‘School van Shinohara’, die het werk van onder andere Toyo Ito, Kazunari Sakamoto en Itsuko Hasegawa inspireerde.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content