Religieuze volkskunst

Ik heb al op het internet gelezen dat religieuze voorwerpen zoals madonna’s geen waarde meer hebben. Toch zou ik hier meer willen over weten. Dit is in een kistje ingebouwd, met glas ervoor, en was al rond 1900 in het bezit van mijn familie. Volgens mijn grootouders was het nog ouder. De hoogte is 24 cm. Er hangen verschillende kettingen in met kralen en het is versierd met pareltjes, papier, steentjes, stof, gouddraad. De achterkant is gesloten en afgeplakt met een soort luxueus behangpapier. Hebt u er meer informatie over? Dank.

Volkskunst

.

Het gaat hier om volkskunst uit de late 19de eeuw, vermoedelijk vervaardigd in een klooster. De Onze-Lieve-Vrouw kan van was of pijpaarde zijn, dat is moeilijk te zien op de foto. Vroeger werden veel van deze kapelletjes in kloosters vervaardigd. Het gaat trouwens om een oude traditie. Al in de late middeleeuwen en de eeuwen daarna produceerden sommige kloosters dergelijke huiskapellen. Van sommige waren de beeldjes van hout of was. Deze traditie ging in de loop van de vorige eeuw grotendeels teloor, maar wordt hier en daar wel nog voortgezet.

Dergelijke volkskunst wordt wel verzameld. Dit is kapelletje is nu niet van topkwaliteit, waardoor de waarde gering is: 50 euro. Maar sommige exemplaren zijn ware kunstwerkjes die dan wel weer wat opbrengen in de antiekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content