Radioactief Uraniumglas Val Saint-Lambert

goeiemorgen, ik heb hier een vaas van Val Saint Lambert uit de jaren 1920 , het is een vaas vervaardigd in uraniumglas , graag had ik geweten hoe veel die vaas waard is met vriendelijke groeten Regina De Blieck

Uraniumglas.

Het gaat inderdaad om radioactief glas!

Dit geelgroene glas werd in de 19de eeuw ontwikkelt door producent Franz Xaver Anton Riedel uit Bohemen, die graag met allerlei producten experimenteerde om nieuwe glassoorten te ontwikkelen. Riedel gebruikte onder meer zouten van uranium om dit gele glas te maken dat hij “Annaglas” noemde, naar zijn vrouw. Dit gele uraniumglas werd een hype, vooral tijdens het interbellum, de periode waaruit deze mooie vaas stamt. Het gele glas werd overal geproduceerd, ook bij Val Saint-Lambert.

Procédé.

Soms wordt het ook stralingsglas genoemd, maar eigenlijk is deze benaming niet geheel correct, het gaat niet om straling, maar om fluorescentie. Dit princiepe was een halve eeuw geleden heel bijzonder, maar nu niet meer, het wordt bijvoorbeeld ook aangewend om tl-buizen te laten oplichten. Het uraniumglas is inderdaad natuurlijk radioactief. Het blijkt niet echt gevaarlijk. Hoewel sommige donkergele stukken best wat invloed kunnen hebben op een Geigerteller….

Deze mooie vaas van Val Saint-Lambert schatten we op 200 à 250 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content