Prestigieuze Europese architectuur in beeld

Bij de meest recente editie ging het architectenbureau Snøhetta met zijn ontwerp voor de opera in Oslo met de eer – en het bijhorende bedrag van 60.000 euro – lopen. Studio Up, of Lea Pelivan en Toma Pleji?, werd als jong talent in de bloemetjes gezet. Voor zijn gymnasium kreeg het Kroatische architectenduo 10.000 euro.

Naast dat prijzengeld en de eer worden de projecten ook opgenomen in een tentoonstelling, die door heel Europa reist. Die expo belicht de twee winnaars, de vier finalisten en 43 geselecteerde projecten. De enorme diversiteit van die shortlist blijkt uit bovenstaande beeldreportage.

Internationale waardering

Van de projecten op Belgische bodem haalden enkel Stéphane Beel en Lieven Achtergael met hun ontwerp voor het jongerenontmoetingscentrum Rabot in Gent de selectie. Onder andere Xaveer de Geyter, de vylder vinck taillieu architecten, Vander Maren Weerts en Bureau Vers plus de bien-être/V+ en BAS haalden de longlist wel, maar vielen daarna uit de boot.

“Het is een prestatie om die shortlist te halen. Bovendien is het voor Beel niet de eerste keer dat hij er op staat. Het zegt dus iets over de internationale waardering voor zijn werk”, stelt coördinator van het Leuvense Stad en Architectuur Lisa De Visscher.

Internationaal publiek

Dat Stad en Architectuur de expo voor het derde jaar op rij naar Leuven weet te halen, mag ook best een prestatie genoemd worden. Daarmee is Leuven de enige halte in de Benelux. Na de passages in de exporuimte van de stadsbibliotheek Tweebronnen en de wetenschapsbibliotheek Arenberg strijkt Stad en Architectuur voor deze editie neer in het Leuvense museum M.

Een ideale locatie, want ook museum M zelf is een ontwerp van Stéphane Beel. “Bovendien hebben we hier ruimte en trekt M een internationaal publiek. De begeleidende teksten bestaan dus zowel in het Nederlands als het Engels”, besluit De Visscher.

Elien Haentjens

Mies van der Rohe award, tot 12 december in het Leuvense museum M. Op zondag 7 november opent de expo van Stad en Architectuur met presentaties van jurylid Ole Bouman en architect Lieven Achtergael om 15 uur officieel de deuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content