Portret Napoleon herontdekt

Graag had ik wat informatie over deze schilderyen – Napoleon op 14j- leeftyd met op rugzyde etiket Gerad ? +een religues schildery .beiden zyn echter niet in goede staat,alvast bedankt m.v.g. chabe

Uniek portret van Napoleon Bonaparte?

Laten we ons concentreren op het eerste tableau met het portret van een jongeling. Het zou, aldus het papieren vignet op de lijst, gaan om een portret van Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) op 14 jarige leeftijd. Dat is bijzonder vroeg. Het zou, indien het om een authentiek portret gaat, echt om een uniek document gaan. Want van de jonge Napoleon zijn er weinig portretten bekend. Dit zou trouwens, indien authentiek, van rond 1783 zijn en meteen het oudste bekende zijn!

De jonge Napoleon.

Van de jonge Napoleon Bonaparte zijn er maar twee vroege portretten bekend. Het gaat om tekeningen van toen hij lieutenant was bij de artillerie. Het eerste portret is trouwens een karikatuur uit 1785 teruggevonden in een oude atlas. Maar de authenticiteit ervan is niet helemaal zeker. Het tweede is een profieltekening van ene Pontormini uit 1785. Voor meer info verwijzen we naar Wikipedia.

François Pascal Simon Gérard.

Op de achterzijde staat dus het vignet met de verwijzing naar Gérard. Vermoedelijk gaat het om de Franse schilder François Pascal Simon Gérard (1770 – 1837) die tal van beroemdheden schilderde uit het keizerrijk. Maar helemaal zeker is het niet dat dit schilderij van Gérard is. Daarvoor moet het beter worden onderzocht. Het is ook helemaal niet zeker dat de jonge Napoleon wordt afgebeeld.

Heel onzeker.

Misschien gaat het om een tableau dat begin 19de eeuw werd geschilderd van de jonge Napoleon. Het zou dan gaan om een werk dat pas later tot stand kwam en past in de hagiografie rond de keizer. Kortom dit tableau zou je best laten onderzoeken in een Frans museum. Mits wat zoekwerk op het net vind je beslist een contactpersoon. Het werk kan ook worden voorgelegd aan een expert van een veilinghuis. Mocht het dan toch goed zijn, dan is dit een ontdekking!

Zonder verder onderzoek onthou ik me van een schatting. Het tweede tableau, met een graflegging, kan zowel 17de als 18de eeuws zijn. Het gaat om het soort schilderijen waarvan er heel veel exemplaren werden geschilderd voor kerken, kloosters en abdijen. Het lijkt geen echt waardevol werk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content