Porseleinen Bordje Hutschenreuther Grafenthal

Beste Op een rommelmarkt vond ik dit dessertbordje. Het trok mijn aandacht: de geaquarelleerde versiering heeft een soort ‘spontane’ stijl zoals je die vindt bij Middeleeuwse boekverluchtingen. Misschien verschijnt er nu al een brede glimlach op uw gezicht: weer iemand die zich schromelijk vergist, ’t maakt deel uit van mijn job mensen teleurstellen 😉 Zelf vond ik het toch ‘het risico’ waard om er 5 euro aan te besteden. Is dit bordje van (vermoedelijk) Hutschenreuther porcelein, dat duidelijk gebruikssporen draagt iets waard (geweest)? Dank voor een antwoordje! Mvg, mia scheerlinck

Porselein.

Het bordje is inderdaad met de hand beschilderd. Dat gebeurde door een porseleinschilder die een fijn penseel heeft gehanteerd, waardoor je meteen aan boekverluchtingen denkt. Zo gek is dat niet. De beschilderingen op porselein zijn inderdaad bijna steeds verfijnd.

Hutschenreuther.

Ikzelf kan het merkje op de foto niet lezen, maar blijkbaar zag u Hutschenreuther. Het gaat om porselein uit de fabriek van Gräfenthal in Thuringen (Duitsland), in 1861 gesticht door Unger, Schneider en Hutschenreiter.Tegen 1865 was het al een groot en bloeiend bedrijf dat veel serviesgoed maakte. In 1885 trok Unger zich terug en in 1886 ook Hutschenreuther. De tegenwoordige naam is Carl Schneider Héritiers. Er worden vooral porselein figuren gemaakt. Uw 19de eeuwse bordje, deel van een servies, is best decoratief, de waarde is zo’n 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content