Porcelaine de Baudour

Beste Mijnheer Swimberghe, Eerst wil ik u nogmaals danken voor de interessante duiding die u gaf bij het Amsterdams schilderijtje van J-F Boulenger, in april ll. Hierbij een foto van een mooi, elegant mini serviesje, dat we via onze grootouders verwierven. Het bevat geen verwijzingen, maar zou toch delicaat zijn? Als leek is het moeilijk om iets online te achterhalen, we zijn benieuwd of u er meer verhaal achter kan vinden? Alvast heel veel dank, vriendelijke groeten, Annemie Cordemans

Porcelaine de Baudour.

Bij het zien van zo’n porseleinserviesje zou je misschien eerst denken aan Viuex Bruxelles, oud Brussels porselein. Maar ook buiten Brussel werd er in ons land porselein vervaardigd in de 19de en 20ste eeuw. Dit fraaie servies komt uit het atelier van de Manufacture de Porcelaine de Baudour, een deelgemeente van Saint-Ghislain in Henegouwen (België), waar François Jospeh Declercq in 1842 een bedrijf opstartte. Dit fraaie thee- en koffieservies met een handbeschilderd decor is van rond 1850. Het is dus van Belgische makelij. De manufactuur van Baudour, late ronder de naam Cérabel, bleef actief tot in 1977.

De specialisten van het porselein van Baudour zin Muriel Deconinck en Toni Caporale, die al heel wat over het onderwerp publiceerden. Op het net vind je meer info.

De waarde ligt rond de 150 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content