Piet Hein Eek verzet zich tegen schoonheidsideaal

© Piet Hein Eek

De collecties van de Nederlandse Eek zijn onderdeel van de Designweek.

De rode draad doorheen het werk van de Nederlandse designer Piet Hein Eek is een combinatie van ongewone materiaalkeuze en minder gebruikelijke, maar eenvoudige productieprocessen. Zijn werken, die een reactie op de heersende drang naar perfectie vormen, maken deel uit van de Designweek in Milaan.

Oudere collecties maar ook de recente ‘Fair Trade Originals’-manden zijn te bekijken in de Milanese tentoonstellingsruimte ‘Rossana Orlandi’. Hij ontwierp deze houten manden ter ere van het vijftigjarige bestaan van de importeur van eerlijke producten. Vietnamese vakmannen, gespecialiseerd in hout en keramiek, hielpen hem bij het ontwerpen van deze collectie.

Verzet

Het blauwe keramiek servies, door de Nederlander bij elkaar gesprokkeld op rommelmarkten, laat zijn verzet tegen het heersende schoonheidsideaal blijken. Alle kommen, tassen en borden van de kunstcollectie dateren van een andere tijdsperiode en verschillen in kleur en vorm. Door dezelfde blauwe kleur en afwerking toe te voegen bracht Eek toch eenheid in deze afzonderlijke stukken.

Eén van zijn meest iconische stukken blijft de ‘Scrapwood’-tafel. Uit verschillende houtblokken werd deze tafel, net zoals een lappendeken, aan elkaar gemonteerd. Met dit originele concept wil de designer aantonen dat producten niet perfect moeten zijn om als esthetisch mooi en functioneel te worden bestempeld.

Nieuw leven

Al vormen de glaslampontwerpen wellicht de meest indrukkwekkende collectie in Milaan. Deze verticale of cirkelvormige kroonluchters vervaardigde Eek uit oude verlichtingen. Hij blies de individuele glaslampen nieuw leven in door ze tot een mooi geheel te verbinden.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content