Piet Hein Eek ontwerpt voor Fair Trade Original

© Sjoerd Eickman Fotografie

Fair Trade Original nam Piet Hein Eek onder de arm voor een speciale collectie, naar aanleiding van haar 50ste verjaardag.

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag vroeg Fair Trade Original aan de Nederlandse designer Piet Hein Eek een speciale collectie te ontwerpen. Manden, schalen en onderzetters uit palmhout en een serie vazen waarin traditionele schilderingen en moderne vormen samengaan zijn het resultaat.

Voor de productie van zijn ontwerpen werkte hij samen met Vietnamese pottenbakkers en houtbewerkers. De ontwerper is lovend over de samenwerking: “Het was een enorme ervaring. Het hele proces dat je doormaakt samen met de bedrijfjes en de vakmensen. Interessant voor mij was ook dat ik producten mocht ontwerpen die juist veel handwerk vragen.”

Knoopadvies van vissers

De resthout collectie bestaat uit palmhout, een mooie en snelgroeiende soort hout. Het nadeel is dat die snel krom trekt, maar daar vond de Nederlandse ontwerper iets op. Hij maakte de manden, schalen en onderzetters met dunne aan elkaar geregen latjes.

De houtbewerkers vroegen voor de uitvoering hulp aan de vissers, opdat de knopen sterk genoeg zouden zijn. Hierdoor kan het hout uitzetten of krimpen, terwijl het product intact blijft.

De eigenzinnige Hollander

Piet Hein Eek reisde naar Bat Tran in Noord-Viëtnam om daar tot de juiste vaasvorm en decoraties te komen. Hij werkte er samen met de mallenmaker en de masterpainter van de plaatselijke keramiekfabriek. Hieruit vloeiden vier decoraties voor de serie vazen voort: bamboe, bloesem, kraanvogels en bloemen.

” Ze schilderen hun decoraties al eeuwenlang op dezelfde manier. Dan komt er een eigenwijze Hollander die zegt dat je de bamboestengels juist onregelmatig op de vazen moet zetten. Over het resultaat zijn de schilder en ik uiteindelijk erg te spreken”, aldus Eek.

Aïsa Knockaert

De collectie ‘Fair Trade Original by Piet Hein Eek’ is te koop in de Oxfam-Wereldwinkels in Gent, Oostende, Antwerpen, Brussel en Hasselt en bij Fair Trade Original in Bierbeek.

Voor adressen en openingsuren kunt u terecht op de site van Oxfam-Wereldwinkel. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Fair Trade Original.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content