Petrus Regout Maastricht

geachte heer swimberghe,hier dit delfts wandbord doorsnee 25cm,achterkant,made in holland,sphix maastricht royal,P-Regout,heeft dit nog waarde,en hoe oud t is. hartelijke dank.

Hoewel dit geen bijzonder bordje is, vertelt het ons toch een heel verhaal, dat van de Nederlandse aardewerkindustrie uit de late 19de eeuw. Eeuwenlang was Delft het centrum van de aardewerknijverheid, tot ongeveer in het midden van de 19de eeuw, toen het handgedraaid en handbeschilderde aardewerk van de markt werd gedreven door fabriekskeramiek.

Regout

In ons land was de familie Boch de marktleider van dit soort aardewerk, in Nederland was Petrus Regout de centrale figuur. Deze handelaar in glaswerk en porselein startte in 1836 een fabriek om Engels serviesgoed te maken. Het ging om grotendeels machinaal vervaardigd aardewerk, vooral serviesgoed, dat met een eenvoudige beschildering werd gedecoreerd (oa. voor het Boerenbont). Soms werd het decor ook gesponsd, maar meestal met een drukwerkje versierd, een zgn. transferprinting, zoals op dit bord.

Maastricht

Door Regout en zijn familie groeide Maastricht in de late 19de en 20ste eeuw uit tot de keramiekstad van Nederland. Het bedrijf, de Koninklijke Sphinx, heeft lang bestaan en produceerde ook veel badkamerporselein. Ook in ons land vind je veel keramiek van de Sphinx.

Dit bord is vrij jong, Delft slaat enkel op de naam van het decor. Het bordje stamt uit de jaren ’60 en is goed voor 5 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content