Iconische Moka-stoel van Mario Asnago en Claudio Vender blaast bijna 85 kaarsjes uit

Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Een klein verhaal achter een groot ontwerp. Deze week: Moka van Mario Asnago en Claudio Vender voor Flexform.

Met zijn pure en ongecompliceerde ontwerp in slank buismetaal oogt Moka bijzonder modern, toch is de stoel nog net geen 85 jaar oud. Architecten Mario Asnago en Claudio Vender, die als de toonbeelden van het Italiaans rationalisme worden gezien, bedachten de stoel toen ze in 1939 Bar Moka renoveerden en inrichtten. Het café was gevestigd in de voormalige koffiebranderij van Società Lombarda Moka Etti in Milaan en werd meteen een van de hipste adressen in de stad.

De krant La Sera kopte na de inhuldiging dat de opening had plaatsgevonden ‘onder luid applaus van een publiek dat vol lof en bewondering was’. En verder dat Bar Moka ‘zo nieuw was, zo opvallend, dat het een onderscheiding verdiende’. Het duo hield ervan grote lege ruimten te creëren waarin ze speelden met oppervlakken in diverse materialen en texturen en dat was niet anders voor Bar Moka. Door haar grote raampartijen was de zaak aan de straatkant volledig open, maar met de vele spiegels en zachte kleuren op de muren wisten ze binnenin toch een soort rust te creëren. Slechts een paar minimalistische meubelen zetten de toon voor het decor, waaronder deze Moka stoel, die pas in 1985 voor een breder publiek werd uitgebracht door Flexform.

Hij draagt een karakteristieke X in de rugleuning, wat symbool staat voor de designfilosofie van de twee ontwerpers: de lege ruimte waarin materiaal slechts discreet aanwezig is. De stoel – hun eerste exemplaar in metaal – moest een opgeruimde eenvoud nastreven en luchtig en transparant zijn. Van de Moka Bar op de Via Tommaso Grossi in Milaan schiet helaas niks meer over, de Moka chair daarentegen kreeg er een outdoorvariant bij in 2019.

Moka is te verkrijgen in zwart, wit of in kleur gelakt aluminium. De geweven zitting is gemaakt van plantaardige vezels of leer. De outdoorversie bestaat uit staal of hout. Prijs op aanvraag, flexform.it

Partner Content