Petite histoire: hoe het onconventionele zitsysteem van PANTONOVA een echt designicoon werd

© GF
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Een klein verhaal achter een groot ontwerp. Deze week: PANTONOVA en WIRE van Verner Panton voor MONTANA.

Het is maar weinig schoolverlaters gegeven om hun playground love in leven te houden. Zeker wanneer ze verder studeren, of tot de Deense marine toetreden zoals Peter J. Lassen (1930-2019). Als zesde in een rij van acht kinderen, grootgebracht in een conservatief Deens gezin, kunnen zijn ouders namelijk onmogelijk hogere studies financieren. Maar dat weerhoudt hem er niet van om contact te houden met zijn schoolliefje Birgitte Fritz Hansen, jawel, dochter van de Deense meubelmaker. Daarmee versiert Lassen op termijn ook de functie van CEO in het bedrijf van zijn schoonvader, wat hem de kans geeft om in 1956 de jonge Verner Panton te ontmoeten. De twee kunnen het met elkaar vinden, wat een groot aantal vernieuwende meubelstukken oplevert voor Fritz Hansen.

Vele dienstjaren later neemt het leven van Lassen echter een onverwachte wending: hij wordt ontslagen uit zijn functie als CEO. De reden was economisch: de klanten waren nog niet klaar voor de vooruitstrevende meubelen die hij in productie had genomen. De verkoop bleek te fel teruggelopen.

De kaakslag blaast Lassen de ambitie in om zijn eigen bedrijf, Montana, op te richten in 1982. Panton, die zijn ontwerpen graag door zijn vriend laat uitbrengen, volgt in zijn kielzog. Montana brengt in de jaren die volgen verschillende ontwerpen van Panton (opnieuw) uit, waaronder de Wire-salontafel en de Pantonova. Het onconventionele zitsysteem was oorspronkelijk gemaakt voor een restaurant in Aarhus, maar werd pas een echt designicoon na een cameo in een James Bondfilm. Schurk van dienst Karl Stromberg gebruikte het als zijn favoriete zitmeubel in de klassieker The Spy Who Loved Me.

007 is vandaag trouwens nog steeds een interieur-influencer. Wist je dat tal van websites zijn laatste stulpje in Jamaica uitvlooiden en meteen ook aangeven waar je dezelfde objecten of goedkopere alternatieven kunt vinden?

Al blijft het interieur van de bad guy toch altijd een streepje voor hebben…

Pantonova-module vanaf 1205 euro, Wire-salontafel vanaf 138 euro. montanafurniture.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content