Parijs primitief maar exquis

Je kan in Parijs één week lang je hart ophalen op de Biennale in het Grand Palais of het Parcours des Mondes in Saint-Germain.

Heb je belangstelling voor etnische kunst, uitgelezen meubels, kostbare sieraden of ben je op zoek naar een authentiek Picasso? Dan kan je in Parijs één week lang je hart ophalen op de Biennale in het Grand Palais of het Parcours des Mondes in Saint-Germain.
Al wie iets te zeggen heeft in de wereld van kunst- en antiek of wie zich tussen de beau monde wil laten zien trekt in september naar Parijs waar twee topmanifestaties plaatsgrijpen, de Biennale des Antiquairs in het Grand Palais en het Parcours des Mondes in de wijk van Saint-Germain-des-Prés. Je kunt er van op aan dat het er straks wemelt van de sterren, want het verzamelen van onder meer etnische kunst is ‘in’.

Etnische of primitieve kunst verzamelen is wat minder voyant dan hedendaagse kunst collectioneren. Verzamelaars van etnische kunst uit Afrika, Oceanië, Amerika of Azië zijn doorgaans ook ietwat bescheidener. Maar deze kunst verzamelen getuigt wel van goede smaak en heeft best wat sociale uitstraling. Het Parcours in Parijs is echt het neusje van de zalm en trekt, nog meer dan Bruneaf in Brussel, dé verzamelaars van heel de wereld aan.

Je loopt dus door Saint-Germain en stapt er allerlei gerenommeerde galeries binnen die prachtige stukken exposeren. Op zich is dat echt een belevenis, want dan hangt er in de wijk, die op zich al stemmig is, een heel leuke nazomersfeer. Maar je kunt in het Grand Palais ook naar de 26ste Biennale des Antiquaires, na Maastricht dé topbeurs van Europa. Misschien ook niet met Maastricht te vergelijken, omdat de Parijse beurs nog stijlvoller is.

Bovendien is dit jaar Karl Lagerfeld de artistiek directeur, hij zorgt dus voor de vormgeving. Lagerfeld is trouwens zelf een fervente verzamelaar. De Biennale wordt ook uitgebreid met een extra ruimte, het Salon d’Honneur dat sinds 1940 gesloten was en nu werd gerestaureerd.

Praktisch: Parcours des Mondes, St- Germain, van 11 tot 16 september
Biennale des Antiquaires, Grand Palais, van 14 tot 23 september

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content