Parijs in de ban van fotografie

Tijdens de maand november vormt Parijs het kloppend hart van de fotografie.

In november vormt Parijs het kloppend hart van de fotografie, met internationale beurzen en tentoonstellingen in tientallen galeries. Of je nu van historische, moderne of avant-garde foto’s houdt, Parijs is the place to be.

Eerst ga je naar de Carroussel du Louvre voor de basisexpo Paris Photo 2010 (18 tot 21 november), de ondergrondse galerie waar 100 gerenommeerde kunstgaleries oude en hedendaagse foto’s laten zien.

In het Mep (Maison Européenne de la Photographie) krijg je onder de titel ‘l’Extrême’ van 10 november tot 30 januari een tentoonstelling te zien met werk van vermaarde meesters als Pierre Molinier en Robert Mapplethorpe, maar ook van jonge talenten als Rodrigo Braga en Raphaël Dellaporta.

Maar je kunt ook gewoon door de stad dwalen, door het Quartier Latin, de buurt rond Saint-Germain, waar verschillende galeries uitpakken met mooie tentoonstellingen. Je kunt dit parcours beginnen in de Galerie Berthet-Aittouarès (54 rue Mazarine) met prachtige foto’s van Tony Franck, Pierre Terrasson en Sam Levin van Serge Gainsbourg en Cathérine Deneuve in “hun” Saint-Germain.

Expo’s à volonté

Op 20 november veilt Christie’s Parijs foto’s voor de Fondation Avedon. Het gaat om portretten die Richard Avedon destijds maakte van Marylin Monroe. Bij Sotheby’s gaan op 19 november dan weer foto’s van de iconen uit de 19e, 20e en 21e eeuw onder de hamer.

Tot 19 december bewonder je in de Munt van Parijs niet minder dan tweehonderd werken uit de collectie van uitgever en grafisch designer Gerhard Steidl die samenwerkte met bekende kunstenaars, schrijvers en fotografen als Robert Frank, Josef Koudelka, Ed Rusha, Jim Dine en Karl Lagerfeld.

Ook tot 19 december kan je in de Fondation Henry Cartier-Bresson beelden bewonderen van Harry Callahan over architectuur, de stad, de natuur en zijn familie. Ten slotte kan je in het Maison de l’Amérique Latine van 19 november tot 28 januari foto’s zien van een hele groep fotografen uit Latijns-Amerika.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content