Palmtree lamp Maison Jansen Paris

Beste, graag zou ik u met deze mail wat info willen vragen over een lamp dat ik de laatste tijd terug meer zie, die ik erg mooi vind en graag wil aanschaffen. Het gaat over een palm-tree-lamp van Maison Jansen, het tafelmodel, niet de hele grote staan-lamp. Ik heb vernomen dat u hierover onlangs nog hebt geschreven maar dit artikel heb ik jammer genoeg gemist. Ik had graag vernomen hoe en of ik een origineel exemplaar kan herkennen. Zijn deze getekend of zijn er belangrijke herkennings-punten? En is de prijs voor een mooi exemplaar rond de 1000 euro redelijk? Ik zend u een foto in bijlage en dank u alvast voor uw tijd. Met vriendelijke groeten, Ann.

Maison Jansen.

Deze palmtree lamp wordt inderdaad toegeschreven aan het decoratiehuis Maison Jansen uit Parijs. Voor zover ik weet zijn deze lampen niet gesigneerd.

Jean-Henri Jansen.

Het Maison Jansen werd in 1880 in Parijs opgericht door de Nederlander Jean-Henri Jansen die allerlei sierdecoratie maakte van hoge kwaliteit. Maison Jansen begon dus in de Belle Epoque met siermeubilair en lampen in de frivole stijlen van toen, zoals de Moorse Stijl en de Art Nouveau. Het bedrijf bleef in deze lichte deco branche actief en werkte later voor tal van beroemde decorateurs zoals de Amerikaanse actrice-interior designer Elsie de Wolfe. Maison Jansen leverde zelfs lampen aan de familie Kennedy en aan het Belgische koningshuis. Het Maison Jansen stopte met de activiteiten in 1989, net voor de boom van dit soort design. Tegenwoordig zijn de grappige en decoratieve lampen van Maison Jansen zeer gezocht. 1000 euro lijkt een normale prijs voor een palmboomlamp uit de jaren ’60.

Maison Charles.

Er zijn nog wel ateliers actief die dit soort sierdesign maken. In Parijs is er het Maison Charles dat in 1927 opgericht werd en eveneens dergelijke lampen vervaardigd. Maison Charles is nog steeds actief: www.maisoncharles.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content