Paleis op de Meir plechtig heropend

© Stefan Dewickere voor Erfgoed Vlaanderen

De verblijfplaats van onder meer Napoleon en Leopold II is opnieuw toegankelijk voor het publiek.

Dit weekend opent het Paleis op de Meir opnieuw haar deuren voor het publiek. De voorbije twee eeuwen heeft het gebouw met de imposante voorgevel geschiedenis geschreven. Koninklijke en zelfs keizerlijke bewoners lieten er hun stempel na. Na negen jaar renovatiewerken werd het paleis in zijn pracht hersteld.

Pronkstuk van het architecturale gebouw is nog steeds de Spiegelzaal op de eerste verdieping. Leopold II gaf in 1905, ter ere van de vijfenzeventigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid, de opdracht om enkele salons om te bouwen tot een droomlocatie voor feesten en banketten. Het interieur met goudkleurige motieven en marmer kreeg als eerste een opknapbeurt.

Empirestijl

Het museumgedeelte met de rijke geschiedenis van het gebouw en zijn inwoners bevindt zich op het gelijkvloers. Historische meubels, in de luxueuze empirestijl met elementen uit de Egyptische en Romeinse bouwkunst, maken nog steeds deel uit van het interieur.

Daarnaast telt de benedenverdieping ook twee nieuwe initiatieven. ‘Café Impérial’, de naam is een knipoog naar de keizerlijke bewoner Napoleon, bevindt zich in de linkervleugel van het stadspaleis. Bezoekers kunnen hier, na de rondleiding doorheen het eeuwenoude gebouw, van een hapje en een drankje genieten.

Chocolade

Chocoladeliefhebbers moeten in de rechtervleugel zijn. Daar opende ‘The Chocolate Line’ een Antwerps filiaal. Chocolatier Dominique Persoone verrast jong en oud met gedurfde pralines met sigaren- of olijvensmaak.

Sinds 2004 is het paleis in het hartje van Antwerpen in handen van Erfgoed Vlaanderen. De organisatie herstelde het gebouw, dat dateert uit de achttiende eeuw, zonder aan zijn eigenheid te raken. Voor het in handen kwam van ons koningshuis was het de verblijfplaats van onder meer de Franse keizer Napoleon en van Willem I der Nederlanden. In 1969 droeg koning Boudewijn het Antwerpse gebouw over aan het ministerie van Nederlandse Cultuur. Het gebouw deed nog dienst als Internationaal Cultureel Centrum en als Filmmuseum.

Tiffany Philips

Het Paleis op de Meir opent dit weekend haar deuren.
Na het openingsweekend is het museumgedeelte enkel op vaste uren te bezoeken.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content