Over comebacks en verbluffende locaties

De comeback van Enzo Mari, handmade design bij Wallpaper, en een verbluffende locatie voor een kroonluchter van Studio Job.

Ontdekkingen, indrukken en onmoetingen tijdens de designweek van Milano. In aflevering drie: de comeback van Enzo Mari, handmade design bij Wallpaper, en een verbluffende locatie voor een kroonluchter van Studio Job.

De stijlgoeroes van het jaar heten Enzo Mari (grondlegger van de trend van doe-het-zelf radicalisme), Andrea Branzi (de design-met- planten-trend) en de vroeggestorven Shiro Kuramata (de transparante trend), met een gastrol voor Achille Castiglioni (een andere vorm van doe-het-zelven).

De vier designers zijn soms present met eigen werk (hoofdzakelijk heruitgaves, wat logisch is in het geval van Kuramata en Castiglioni, die beiden overleden zijn), maar we vinden hun ideeën ook vaak terug in het werk van de jongste garde.

Prachtige tentoonstelling

In de Triënnale, het palatiale tentoonstellingsgebouw in het Sempionepark in Milaan, projecteert de Finse fabrikant Artek een film over Mari (die we jammer genoeg missen, wegens te veel volk, en geen parkeerplaats voor onze huurfiets).

Branzi heeft twee tentoonstellingen, waarvan één met Belgisch werk (kasten in acrylic met fluo zijdes, die doen denken aan het werk van Kuramata). Van Castiglioni loopt een prachtige tentoonstelling bij DePadova (waarover we al eerder schreven) en een paar van zijn stukken, de Sancarlo en de Babela (ontworpen samen met broer Pier Giacomo) worden ook heruitgegeven door Tacchini.

Alomtegenwoordig

Artek, dat zijn vijfenzeventigste verjaardag viert, en nog werd opgericht door Alvar Aalto, brengt een stoel van Enzo Mari opnieuw uit, Sedia 1, het eerste voorwerp van zijn project Autoprogettazione, uit 1974. Verkocht als kit, met planken, nagels en een handleiding.

Een beetje zoals de stoel die Shigeru Ban vorig jaar voor Artek ontwierp. Architect Ban is dit jaar nergens te bekennen, maar designer Naoto Fukasawa is wel alomtegenwoordig, zelfs bij Artek, met een eenvoudig reksysteem gebaseerd op een door Aalto ontworpen element. Een van de betere nieuwe meubels van Fukasawa dit jaar.

Beste tentoonstelling

Indrukwekkendste locatie van de dag? Het museum Bagatto Valsecchi, in Via Gesu, waar Studio Job een kroonluchter voor Venini toont in een authentiek interieur met Milanese grandeur (ridderlijke harnassen inbegrepen). Meer Studio Job bij Dilmos, een reeks Alibababeske voorwerpen in samenwerking met Pieke Bergmans.

Beste tentoonstelling van de dag: die van het Britse tijdschrift Wallpaper bij pakkenfabrikant Brioni. Drie verdiepingen geraffineerd handmade design, in een bijzonder verzorgde setting.


Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content