Oude trapauto’s terug in Deinze

© Katrien Lingier

Ooit was Deinze het Mekka van de speelgoedindustrie. Voor eventjes zijn de trapauto’s er terug.

Tot voor enkele tientallen jaren was Deinze het Mekka van de speelgoedindustrie. Er werden ondermeer trapauto’s en kinderwagens geproduceerd door een hele reeks firma’s waarvan het bedrijf Torck ongetwijfeld het bekendste was.

De decoratieve trapauto’s van voor en na de oorlog worden druk verzameld, ook in het buitenland. Er werden schitterende wagens en scooters gebouwd van hout, zeil, metaal en polyester. Van dit hele patrimonium bleef er al bij al weinig bewaard.

Deinze heeft trouwens geen speelgoedmuseum waar alles te zien is. Heel even kan je die auto’s nu toch in Deinze gaan bewonderen. Naar aanleiding van de Petegemkermis wordt er in zaal ‘Voor ons recht’ (Stationstraat 4 te Deinze, nabij het station uiteraard) op zaterdag 2 en zondag 3 oktober (van 14 tot 19u) een hele collectie getoond.

Het gaat om een deel van de verzameling van Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem, die al jaren binnen- en buitenland afreizen voor hun collectie. Ze bezitten de mooiste stukken en hebben ook een rijk archief. In hun collectie zitten trapauto’s van Torck, Souplex, Swan, Beeusart, Aska en Peridès.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content