Oud Vlaams Aardewerk stijl van Torhout

mijnheer piet kunt u me zeggen of dit vlaams aardewerk is plus eventueel de waarde bedankt op voorhand julien

Oud Vlaams aardewerk.

Dit is ongetwijfeld in van de meest interessante objecten die we tot hiertoe in deze rubriek mochten bespreken. Het gaat inderdaad om Vlaams aardewerk in de stijl van wat er in de 19de eeuw te Torhout werd vervaardigd. Torhout was destijds immers een belangrijk pottenbakkerscentrum (bezoek het Museum voor Torhouts Aardewerk: een aanrader!). Naast gewoon aardewerk, werd er ook versierd aardewerk vervaardigd. Het zogenaamde Oud Torhoutse aardewerk dat geproduceerd werd door de familie Willemyns lijkt op deze vuurkorf en is eveneens verfraaid met oplegwerk in Lodewijk XVI-stijl. Deze stijl kende zijn hoogbloei in de late 18de eeuw, maar bleef nog gedurende vrijwel de gehele eerste helft van de 19de eeuw populair, overal een beetje, van Frankrijk tot in Noord-Europa.

Torhout en Hamme.

Maar deze korf lijkt wel op het Torhoutse aardwerk, maar komt uit een ander centrum. Jaren geleden publiceerde ik in de antiekrubriek van Knack Weekend een gelijkaardige korf afkomstig uit een pottenbakkerij uit Hamme. Jammer genoeg vind ik dit artikel niet terug, mocht een lezer het kunnen opdiepen uit zijn of haar archief, het zou me plezier doen om er een doorslagje van te ontvangen! Misschien komt ook deze vuurkorf dus uit Hamme of uit een ander centrum. Want we weten dat ook andere pottenbakkerijen aardewerk à la Torhout vervaardigden, ondermeer in Poperinge en Brugge, maar welhaast zeker ook in andere, niet Westvlaamse centra. In het Brugse Gruuthusemuseum wordt zelfs een vuurkorf bewaard waarop de naam “Hoboken” prijkt!

Deze korf is van rond 1850 – 1860. De waarde bepalen is moeilijk. Een basiswaarde van 800 euro lijkt me normaal, maar mochten we weten waar het object werd vervaardigd, dan loopt dit bedrag wel nog wat op. We doen hier trouwens een oproep aan verzamelaars om meer van dit soort stukken aardewerk door te sturen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content