Originele ‘Keep Calm and Carry On’ poster te koop

Een moderne reproductie © -

De Keep Calm and Carry On posters schieten vandaag als paddestoelen uit de grond en toch is dit exemplaar uit 1939 behoorlijk zeldzaam.

De kans is groot dat je de frase Keep Calm and Carry On – en alle variaties daarop – waanzinnig beu gezien bent, maar toch is het waarschijnlijk dat sommige van deze posters heel veel geld waard zijn. De slogan is namelijk ontsproten aan het Britse Ministerie van Informatie dat de frase in 1939 op knalrode posters liet drukken om zo de moraal van het volk tijdens de Tweede Wereldoorlog wat op te krikken.

Eén van die originele posters is nu te koop tijdens de Olympia Art & Antiques Fair, zo meldt the Guardian. De Britse kunstverkoper Manning Fine Arts verwacht de print voor zo’n 21.000 Britse pond (of 25.000 euro) van de hand te kunnen doen.

Behoorlijk prijzig voor een poster die je ogenschijnlijk overal ziet, maar het origineel is behoorlijk zeldzaam. Destijds werden er 2,5 miljoen exemplaren gedrukt, samen met nog twee andere designs met als opschrift Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory” en “Freedom Is in Peril. Defend It With All Your Might.” In vergelijking met de twee andere slogans leek de Keep Calm-boodschap plots nogal neerbuigend en voor de hand liggend, waardoor deze posters in 1940 uiteindelijk ingezameld werden en samen met de rest van de stock gerecycleerd tot papierpulp.

Niemand weet exact hoeveel van deze optimistische prints er nog overblijven vandaag, maar in 2000 vond een zekere Stuart Manley een overblijvende Keep Calm and Carry On -poster in een doos met oude boeken. Hij kaderde de print in en maakte reproducties nadat heel wat mensen de poster kwamen bewonderen. Vandaag is de slogan een wereldwijd fenomeen, en verkoopt Manley zijn originele exemplaar. Waarschijnlijk is voor hem de nieuwigheid er ook wel een beetje af.

Meer weten over deze poster? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(KS via Mentalfloss)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content