Origineel, duurzaam en Pinterest-perfect: Supervaat

© Supervaat

Vintageserviesverhuurdienst staat vooralsnog niet in het woordenboek, maar als het van de Gentse Maaike Van Melckebeke afhangt, dan komt daar snel verandering in. Haar kersverse concept Supervaat laat je toe om je feestdis of foodpics op een duurzame en veelzijdige manier aan te kleden.

In de zoektocht naar een zo origineel en waarachtig mogelijk interieur duiken steeds meer mensen de kringwinkel binnen – weg met de eenheidsworst, welkom spullen met een verhaal. Zo verging het Maaike Van Melckebeke (27) ook. Ze ontdekte tijdens haar zoektocht in tweedehandszaken dat het meubilair steeds heel snel opgekocht werd en het aanbod dus beperkt was, maar in de serviesafdeling stuitte ze steeds op pareltjes. Ze stelde voor zichzelf een volledige set samen van losse stuks en kwam op het idee dat ze dit evengoed voor anderen ook kon doen. Ze kon al dat prachtig porseleinwerk immers niet laten liggen, maar had zelf geen nood aan honderd borden.

“Mijn oorspronkelijke plan was om voor particulieren serviessets samen te stellen en die dan te verkopen”, aldus Van Melckebeke. “Maar toen ik mijn plan voorlegde op Bryo (Bright and Young) bijeenkomsten van Voka kreeg ik heel veel enthousiaste reacties van andere ondernemers die actief waren in de horecasector of eventstyling.” De twintiger stelde haar plan bij en besloot om te verhuren aan mensen die een feest organiseren, aan foodstyling doen of een horecazaak uitbaten. Op haar website Supervaat.be kan je kiezen uit verschillende stijlen servies en de heldere layout laat je toe te grasduinden in Maaike’s bijzonder uitgebreide assortiment.

Meer dan bloemetjesservies van de bomma

“Supervaat is veel meer dan bloemetjesservies van de bomma hergebruiken. Door de borden, tassen en schotels zo te combineren, krijg je juist heel frisse en verrassende sets. Zoals bijvoorbeeld het geel-goud van Gatsby of geometrische vormen en mosgroen van Pines. Daarin verschil ik ook van huidige vintageserviesverhuurdiensten – voor mij staan oude spullen niet per se gelijk aan “retro”, ik ben zelf immers ook niet echt een retrofan.” Het hele aspect van upcycling en het creatief leren combineren met verschillende kleuren en patronen vindt Maaike veel belangrijker.

Origineel, duurzaam en Pinterest-perfect: Supervaat
© Supervaat

“Momenteel heb ik zo’n 500 losse stuks, maar dat wil ik tegen de herfst zeker verdubbelen. Ik speur rommelmarkten en tweedehandswinkels af, maar ondertussen weten mensen mij ook al te vinden wanneer ze hun servies weg doen. Dat vind ik echt fijn: niet alleen haal je zo spullen in huis die al een heel leven achter de rug hebben, je redt ook nog eens designstuks van het containerpark.”

Een tweede leven

Die duurzame invalshoek is er eentje die volgens Van Melckebeke behoorlijk zal aanslaan. “Steeds meer ondernemers willen dat wat ze doen fair is – ook in de horecasector. Je kan de zaken die werken op lokale, eerlijke en vegetarische of veganistische voeding haast niet meer bijhouden. Mijn concept past daar perfect bij – je hoeft niet om de zoveel tijd een nieuw servies kopen om indruk te maken op je klanten of afwisseling te brengen in je foto’s: je kan ook gewoon een nieuwe set tweedehandsservies huren.” Op termijn wil ze abonnementen aanbieden, zodat horecazaken bijvoorbeeld om de drie maanden kunnen wisselen van servies, naargelang het seizoen, zonder dat ze zelf nieuwe stuks moeten aankopen.

Maar ook cateraars, wedding planners of gewoon, mensen die een groot feest organiseren en de tafels dat extra laagje Pinterest willen geven kunnen bij Supervaat terecht. “Mensen kunnen aan de hand van aangeboden combinaties en stijlen zelf iets samen stellen, maar ze kunnen ook gerust beroep doen op mijn hulp om te mixen en matchen op maat van hun concept. Net zoals je een cateraar, food stylist, of wedding planner hebt, wil ik de serviespartner zijn voor iedereen die iets in de food business doet of een etentje organiseert.”

Meer info over Supervaat vind je op www.Supervaat.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content