Origineel design geïnspireerd op de natuur

Voor heel wat designers vormt de natuur nog steeds dé inspiratiebron.

Een stoel die opgebouwd is uit zilveren visjes. Hun gestroomlijnde vorm hebben ze nog, hun zachtheid zijn ze verloren. Ook bederven kunnen ze niet meer.

Tristan Cochrane veranderde de visjes in harde aluminium elementen. Het is zijn manier om ons te laten stilstaan bij het concept ‘stoel’.

Zijn ‘Fish Stool’ maakt deel uit van het project ‘Copy Nature’. In dat project van Max Lipsey gingen elf designers aan de slag met een van de grootste inspiratiebronnen aller tijden: de natuur. Hun ‘kopie’ moest een bepaalde waarde toevoegen aan het origineel of zijn betekenis gewoon veranderen.

Snelle link

Zo zijn de visjes dus bouwstenen van een stoel geworden. Of zo stelde Sayaka Yamamoto nieuwe soorten fruit samen door plastic fruit in stukjes te snijden. Die nieuwe soorten goot hij vervolgens in brons en doopte ze ‘Copy Copy Nature’.

Tiago Sâ da Costa zocht voor zijn ‘Bark Table’ dan weer inspiratie bij de bomen. Hij nam de schors van een boom, maakte die plat en vormde dat om tot een stevig tafeloppervlak. Voor de tafelpootjes koos hij wel echte boomstammetje, waardoor de link tussen de industriële afleiding met natuurlijke origineel snel gelegd is.

Elien Haentjens

Het resultaat van Copy Nature kan u tot 11 april bewonderen in het Nederlandse Eindhoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content