Opnieuw records gebroken bij Sotheby’s

© Sotheby's

Er heerste een ambiance” bij Sotheby’s in Londen. Sotheby’s pakte uit met het tweede hoogste record voor een veiling van impressionistische, moderne en surrealistische kunst, goed voor een bedrag van 140,8 miljoen euro.

Er heerste een ambiance” bij Sotheby’s in Londen. Sotheby’s pakte uit met het tweede hoogste record voor een veiling van impressionistische, moderne en surrealistische kunst, goed voor een bedrag van 140,8 miljoen euro.

Dit is het tweede hoogste bedrag ooit voor een veiling van Sotheby’s in deze categorie in Londen. In totaal werden 18 loten voor meer dan een miljoen euro afgehamerd. Maar we moeten ook kijken naar het percentage van de verkochte loten dat eveneens boven het tegenwoordig lage gemiddelde ligt. Van de 40 loten werden er 34 verkocht: wat veel is. Op binnen- en buitenlandse veiling worden niet zelden veel lagere percentages gehaald, soms blijkt meer dan de helft onverkocht.

Picasso

Met een topveiling is het natuurlijk makkelijker om te scoren. De hoogste prijs werd geboden voor een werk van Pablo Picasso, uit 1934 (goede periode), “Femme assise près d’une fenêtre”, door een anonieme bieder die het op 33.260.316 euro liet afhameren. Het gaat om een groot portret van zijn grote muse Marie-Thérèse, kortom een zeldzaam topwerk van museumkwaliteit. Uit het Leopold Museum in Wenen, werden er drie uitzonderlijke werken op papier van Egon Schiele geveild. Deze tekeningen worden tot het beste gerekend van wat Schiele heeft gemaakt en vooral ook van wat er op de markt kan komen. Dus ook dit is moeilijk te vinden werk. De behaalde prijs was 16.294.226 euro.

Daarnaast kwam er uit deze collectie ook het exceptionele “Liebespaar”, een zelfportret met “Wally”, uit 1914 van Schiele, goed voor 9.165.084 euro. Dit was meteen een veilingrecord voor deze kunstenaar voor een werk op papier. Er was ook nog een zelfportret van Egon Schiele, “Selbstdarstellung in grünem Hemd mit geschlossenen Augen” voor 5.908.972 euro. Voorts werd er ook een groot werk van Claude Monet, het schilderij “Nymphéas avec reflets de hautes herbes”, uit de periode 1914 – 1917, verkocht voor 10.467.529 euro. En “Le Givre à Giverny”, een prachtige sneeuwscène, werd verkocht voor 10.207.040 euro, een record voor een sneeuwlandschap van Monet. Dergelijke zeldzame werken van topkwaliteit blijven het goed doen.

Maar de echte top wordt weinig aangeboden, wat je ook zag op de BRAFA beurs in Brussel. In de kunsthandel sparen de handelaren natuurlijk hun beste stukken voor de TEFAF in Maastricht. Net zoals in het veilingwezen blijft ook in de kunsthandel een zekere hiërarchie van tel.

(PSW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content