Opendeurdagen bij antiquairs in Vlaanderen

© Thinkstock

Onze kunstenhandelaren en antiquairs houden “opendeur” in Gent, Antwerpen en Oostende.

Op zoek naar originele geschenken of zin in een kunstwerk dat je interieur helemaal opfrist? Of ben je een designfreak op zoek naar een originele Eames. Of wil je iemand een exquis juweel schenken? Het kan allemaal, want onze kunstenhandelaren en antiquairs houden “opendeur”, onder meer in Gent, Antwerpen en Oostende. Eind november en begin december zetten de Gentse kunsthandelaren, restaurateurs en antiquairs hun deuren open voor het grote publiek met een schitterende collectie interieurschatten. Gent heeft een interessant circuit van kunsthandelaren, galeries, restaurateurs en antiquairs. Er zit behoorlijk wat beweging in de Gentse kunstmarkt, met een va et vient van nieuwe handelaren en een steeds ruimer aanbod dat gaat van antiek tot vintage design, zilver, etnische en moderne kunst.

Onder de titel Ganda XXI zetten een twintigtal deelnemers de deuren open. In de Galerie Sint-John (achter Sint-Jacobs) loopt er ook een tentoonstelling van etsen en tekeningen uit de 19de en 20ste eeuw. Ganda XXI loopt tijdens de weekends van 23, 24 en 25 november, alsook van 30 november, 1 en 2 december.

In Antwerpen loopt het kunst- en antiekparcours onder de titel ARTA. Het verbindt liefst 25 dynamische handelaren met heel uiteenlopende specialiteiten, van hedendaagse kunst tot en met archeologie! Er ligt sowieso veel nadruk op al wat hedendaags is. Voor deze editie van het evenement wordt er ook samengewerkt met het Museum Middelheim. Maar het ARTA circuit loopt door heel de stad, van de Kloosterstraat tot de Mechelse Steenweg en verder.

Maar er is natuurlijk meer. In tal van centra werken de handelaren niet nauw samen, maar ze pakken toch uit met interessante tentoonstellingen. Kijk dus ook maar rond op de Zavel in Brussel of in Brugge waar eind december de eerste Eclectic Art Fair plaats grijpt in de stadshallen, een nieuwe kunst- en antiekbeurs.

In Oostende staat de samenwerking tussen de galeries nog maar in zijn kinderschoenen, maar je kunt er in het kader van de Servranckx tentoonstelling in het PMMK naast de deur wel even kijken naar de art deco expo bij antiekhandel La Pipe, waar verschillende handelaren te gast zijn. De opendeurdagen concentreren zich in de twee volgende weekends, maar lopen eigenlijk nog wel door tot Kerst.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content