Oosters lakwerk

Kunt u helpen om de herkomst van dit Oosterse (?) kistje te bepalen? Hebben ze waarde? Hier en daar zijn er kleine stukjes af en is er een slijtage te zien. Het is net alsof er een laag over het hout gelegd is. De foto’s zijn slecht, maar de helderste foto geeft de werkelijke kleur en versiering weer.

Japans lakwerk

.

Deze fraaie doos werd eind 19de of begin 20ste eeuw in Japan vervaardigd voor de Westerse markt. Het gaat dus om Japans lakwerk. In het Oosten werden veel voorwerpen met lak versierd. Lak werd op tal van ondergronden aangebracht, zoals ijzer, textiel, zilver, goud, porselein, leer en hout. De lak biedt een uitstekende bescherming tegen vocht. Daarom worden er ook drink- en eetkommetjes met lak beschilderd.

De lakboom

.

We onderscheiden twee soorten lak, beide van Oosterse oorsprong. De gomlak en de lakhars. De lakhars wordt in China, Japan, Korea en Thailand gewonnen uit lakbomen. Net als bij de rubberwinning wordt er dan in de boombast gekerfd waarna het bloedende hars in een schotel wordt opgevangen. Met dit hars kunnen dergelijke dozen worden beschilderd.

Oosterse traditie

.

Het lakken is dus een Oosterse traditie. Het is geen sinecure, want het aanbrengen vergt heel wat vakkennis en tussen elke laag dient een droogtijd te worden gerespecteerd.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie, VOC.

In het oosten worden al van in de oudheid voorwerpen met lak versierd, de traditie is dus vele eeuwen oud en ouder dan de handel met het Westen. Maar het waren handelscompagniën, zoals de Verenigde Oost-Indische Compganie en de Oostendse Compagnie die naast specerijen, thee en porselein ook lakwerk naar de Westen brachten. Het lakwerk bleef populair, tot nu. Na het openstellen van de grenzen van Japan in de 19de eeuw, werd al wat Japans was erg modieus. Van toen af aan werden veel voorwerpen in lakwerk naar het Westen uitgevoerd. Deze doos is zo’n voorbeeldje. Dergelijke sierlijke dozen worden verzameld, de prijs valt best mee. Deze doos schatten we op 75 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content