“Ontwerpen is als koken

© Hunting and Collecting

De Koreaanse designer Kwangho Lee stelt tijdens het Brusselse Design September de expo ‘Lifelike design’ voor.

Designer Kwangho Lee (°1981) groeide op het Zuid-Koreaanse platteland bij zijn grootouders op. Hij zag er hoe zijn grootvader telkens opnieuw alledaagse materialen wist te manipuleren tot een bruikbaar voorwerp. Het wakkerde Lee zijn interesse voor de traditionele ambachten aan.

Zijn kindertijd vormt dus de inspirerende motor achter zijn ontwerpen, die het midden houden tussen design, kunst en ambacht. Meestal experimenteert hij met het materiaal zelf, hij heeft op voorhand geen concreet ontwerp voor ogen. Voor Lee is ontwerpen dan ook als koken. “Ik ga als het ware naar de materialenmarkt, doe inkopen en gooi ze daarna samen om er iets mee te maken.”

Een duidelijke verwijzing naar zijn kindertijd vormen zijn ‘Zip’-stoelen. Die bestaan uit grote bundels rijststro, die samengehouden worden met een soort gordels. “Na de oogst blijven grote bundels rijststro over. Als kind vormde het mijn favoriete speelterrein. Hun naam danken de stoelen aan de Koreaanse term voor rijststro, namelijk ‘zip’. Al verwijs ik er ook mee naar de Engelse term: het rijststro is letterlijk samengeperst of gezipt.”

Live aan het werk

Ook de inspiratie voor zijn gebreide lampen haalde Lee in zijn kindertijd. “Tijdens mijn kindertijd breide mijn moeder truien en wanten voor me. Deze lampen doen me dus aan haar denken. Om de elektriciteitsdraden te kunnen breien heb ik een nieuwe techniek ontwikkeld. Per ontwerp gebruik ik telkens slechts één draad, die varieert in lengte tussen tien en driehonderd meter.”

Net als de strostoelen zijn de lampen opgebouwd uit het meest essentiële: een lamp en een elektrische draad. Na de lampen heeft Lee zijn experimenten verder doorgedreven en zelfs heuse meubels ontwikkeld. Om uit te zoeken hoe ver hij kon gaan. Al is hij niet echt van plan om op die weg verder te gaan. “Niet alleen heeft het me enorm veel tijd gekost, het was ook erg pijnlijk voor mijn rug en mijn vingers”.

Op de expo bij Hunting and Collecting, die is opgezet in samenwerking met kunst- en designdealer Victor Hunt, zal ook een film over het creatieve proces van Lee te zien zijn. Tijdens de vernissage op 10 september kan het publiek Kwangho Lee live aan het werk zien.

Elien Haentjens

‘Lifelike design’ van Kwangho Lee, van 11 tot 30 september, in de Brusselse winkel Hunting and Collecting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content