Ontdek de zes types interieurvormgever

© Thinkstock

ILIV stelde zes soorten ‘huis-types’ op, die elk op hun eigen manier met decoratie omgaan.

Uit een onderzoek van ILIV blijkt dat 8 op tien Belgen veel belang hecht aan het interieur van hun woning. Het is ook belangrijk dat alles mooi bij elkaar past en één geheel vormt, maar we slagen er niet altijd in om dat resultaat ook effectief te bereiken.

Op basis van het onderzoek stelde ILIV een lijst op van zes soorten ‘huis-types’, die elk op hun eigen manier met interieurdecoratie omgaan.

Schoenen voor de deur-mensen (13% van de Belgen) Bij hen zal je zelden vuil of rommel aantreffen. Deze bewoners dragen zorg voor hun huis en hebben veel aandacht voor hun interieur. Ze voelen zich op hun best in een ordelijke en gestructureerde omgeving. Vrienden zijn welkom, maar op afspraak. Deze mensen zijn planners, en dat zie je ook aan hun inrichting.

Het interieur is afgeborsteld, met zorg samengesteld en wordt goed onderhouden. Ze veranderen regelmatig van inrichting, maar laten niets aan het toeval over. Je zal hen niet op impulsaankopen kunnen betrappen. Interieur is voor hen dan ook heel belangrijk. Ze stoppen er veel tijd en energie in en zijn de grootste fans van woonmagazines en tv-programma’s. Rondwandelen in meubelzaken is voor hen een hobby. De stijl die ze hanteren is eerder modern, sober en strak.

Achterdeur-mensen (15% van de Belgen) Dit zijn hartelijke, warme mensen die hun thuis openstellen voor anderen en hopen dat anderen zich net zo bij hen thuis voelen als zijzelf. Een thuis betekent voor hen vooral warmte en veiligheid. Achterdeur-mensen zijn netjes en vinden het helemaal niet erg om te poetsen.

‘Achterdeur-mensen’ vinden het niet nodig om geld of tijd aan inrichting te besteden. Ze beschouwen hun huis dan ook als af. Ze zullen pas iets vervangen als het gebroken is, of als het een geschenkje van hun familie of vrienden is. De stijl is te omschrijven als romantisch, ontspannen, gezellig en warm.

Gesloten deur-mensen (14% van de Belgen) Gesloten deur-mensen zijn gestructureerd en houden niet van iets onverwachts. Hun huis is een versterkte burcht, van waaruit ze de wereld kunnen buitensluiten. Achter hun muren komen ze tot rust, daar zijn ze gelukkig.

Ze besteden veel tijd aan inrichting en decoratie: ze snuisteren rond in meubelzaken, kijken rond bij bevriende koppels, zoeken het meest van allemaal inspiratie op blogs, websites en in interieurmagazines. Vaak zal het bij snuisteren blijven. Deze mensen houden immers niet van verandering. Ze zijn gehecht aan hun spullen en zullen zéér selectief en weloverwogen aankopen doen. De stijl is proper, klassiek, functioneel en antiek.

Deur op een kier-mensen (20% van de Belgen) Bij dit type past het interieur niet perfect bij elkaar en ze zijn vaak wat onzeker over hun woning. Hun thuis is een toevluchtsoord voor zichzelf en hun gezin. ‘Deur op een kier-mensen’ zijn gehecht aan hun spulletjes, en zullen minder voor hun plezier rondwandelen in meubelzaken of naar televisieprogramma’s rond inrichting kijken.

De stijl is functioneel, comfortabel en soms een tikje etnisch en exotisch.

Verkeerde deur-mensen (21% van de Belgen) Deze bewoners hebben geen echte klik met hun woning. Hun huis dient om in te slapen en te eten, maar ontspanning zoeken ze elders. Het Interieur moet functioneel zijn, maar verder doet het weinig ter zake. Ze zijn niet geïnteresseerd in decoratie en geven er ook niet veel geld aan uit. Ze veranderen het minst van alle types van interieur.

Open deur-mensen (17% van de Belgen) Open deur-mensen vinden het belangrijk om een warme thuis te hebben, voor zichzelf en hun gezin, maar ook voor hun vrienden die te allen tijde welkom zijn en overal in het huis mogen komen.

De inrichting is minder belangrijk, niet alles moet perfect bij elkaar passen. Open deur-mensen besteden niet veel tijd aan decoratie, maar houden wel van verandering op tijd en stond. Meer dan de andere types schuiven ze meubelstukken in het rond, spelen ze met een likje verf of veranderen ze hun gordijnen. De stijl is gezellig, kleurrijk, erfstukken en frivool. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content