Nieuwe verzameltrend: papier hier!

Beeld uit de catalogus. © Bernaerts

Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts pakt uit met een boeiende veiling van allerlei kunstwerken, affiches, uitnodigingskaartjes, brieven, foto’s en andere leuke archivalia uit de hedendaagse kunstscène van de jaren ’50 tot ’70. Er zit uniek materiaal bij van de Antwerpse huisgalerie A379089 en van Marcel Broodthaers.

Eigenlijk zou je nooit een snipper papier mogen weggooien, zéker als het gaat om materiaal uit het avant-garde circuit. Wat er op 28 oktober wordt geveild bij Bernaerts is het resultaat van veel verzamelwoede en het geluk dat iemand deze documenten heeft bijgehouden. De eyecatcher van de veiling is een archiefdossier rond de huisgalerie “A379089”, die in Antwerpen actief was van de nazomer ’69 tot het voorjaar ’70.

Een heel korte, maar tegelijk ook bijzonder boeiende periode voor het artistieke leven in Antwerpen waar de nabijgelegen Wide White Space galerie een internationaal niveau haalde en onder meer het werk toonde van de grote hedendaagse tenoren van toen, zoals Carl André, Marcel Broodthaers, Christo, Dan Flavin, Edward Kienholz, Bruce Naumann, Piero Manzoni, Gerard Richter, Victor Vasarely, Günther Uecker en Andy Warhol.

Champagne ontbijt

Het archief van deze efemere galerie werd bijgehouden door architect Werner de Bondt en komt nu dus onder de hamer. Het bestaat uit een veelheid aan waardevolle documenten, aldus expert Elias Leytens van veilinghuis Bernaerts, zoals briefwisselingen, uitnodigingen, affiches en heel wat foto’s die heel deze artistieke scène opnieuw tot leven wekken.

Zo omvat de collectie brieven, uitnodigingen en foto’s van of met performance kunstenaar James Lee Byars, foto’s van het”Champagne ontbijt” dat in 1969 werd georganiseerd ten huize van dokter Hubert Peeters en heel wat zogenaamde “Broodthaersiana”. Andere highlights zijn een prachtige kleurpotloodtekening, “Jardin d’amour’, van James Ensor en enkele schetsen van Rik Wouters uit de collectie van kunsthistoricus Adriaan Jan Jozef Delen.

Jonge kopers

Volgens expert Elias Leytens hebben alvast enkele Belgische musea belangstelling voor deze unieke documenten, maar ook vanuit het buitenland komen er wellicht kopers opdagen. “De interesse voor dit soort documenten groeit immers enorm”, aldus Leytens. Bovendien zijn het niet enkel oude mensen die graag tussen de oude papieren komen snuffelen.

Nogal wat jonge kopers hebben bovendoen belangstelling voor dit verzamelmateriaal. Unieke foto’s met een artistiek onderwerp, affiches en invitaties zijn gezocht. Het materiaal is zeldzaam en omvat bovendien tijdsbeelden uit een periode waarvan de kunst nu erg populair wordt: de moderne avant-garde kunst uit de jaren ’60, ’70 en ’80.

Piet Swimberghe

Works on Paper. De veiling vindt plaats op 28 oktober, de bijhorende expo loopt van 22 tot 25 oktober. Meer info: www.bernaerts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content