Nieuwe trend in veilingwereld: koop een object van koningen en prinsen

© Sotheby's

Sotheby’s Londen zet het voorjaar stijlvol in met de veiling “Of Royal and Nobel Descent”, met schitterende oudheden uit het Palazzo Sacchetti in Rome. In dit paleis werd Oscarwinnaar “La Grande Bellezza” werd opgenomen. Er worden aristocratische oudheden aangeboden aan verbazend lage schattingsprijzen.

Herinner je de royale suites uit de film “La Grande Bellezza”, de Oscarwinnende prent uit 2013 van Paolo Sorrentino? Je kon er wegdromen in de mooiste zalen van één van de fraaiste renaissancepaleizen van Rome? Het Palazzo Sacchetti, een parel uit het midden van de zestiende eeuw in hartje Rome, heeft beroemde interieurs vol antiquiteiten die er al eeuwen staan en eigenlijk nooit bedoeld waren voor de ogen van Jan Modaal.

En nu brengt Sotheby’s een deel van deze aristocratische collectie onder de hamer, samen met andere exquise stukken van adellijke families uit Duitsland, Engeland, Nederland en Portugal. Het gaat om een volledige veiling, goed voor 460 loten, uit koninklijk en prinselijk bezit.

Eames

Het aanbod telt natuurlijk een aantal topwerken. Als je echter even surft op de website, merk je dat er verbazend veel antiquiteiten laag werden ingeschat. Je kan er enkele spullen op de kop tikken voor een paar honderd euro. Er zitten spulletjes bij van een paar honderd euro, enkele fraaie achttiende eeuwse meubels werden zelfs geschat onder de 1000 euro.

Voor zo’n bedrag koop je in de vintagehandel nauwelijks een versleten zitje van Charles Eames. Een ontwerp van Eames is ondertussen alomtegenwoordig, van de kapper om de hoek tot de kunstverzamelaar in Het Zoute. Een antiquiteit uit het Palazzo Sacchetti is echter zeldzamer. Feit is dat je je gasten wel meer imponeert met een ‘trouvaille‘ met een klinkende herkomst.

Farnese servies

Wat komt er allemaal onder de hamer? Heel wat leuke doorsnee antiekstukken, van zilveren dienborden en wat zeteltjes en stoelen tot heuse museumstukken. Onder de toppers rekenen we bronzen beelden uit het atelier van Gian Lorenzo Bernini en het beroemde Farnese servies dat rond 1784 vervaardigd werd in een Napolitaans atelier. Het servies is geschat op een 150.000 à 200.000 euro.

Deze veiling past wel bij een trend die zich langzaam ontwikkelt en de retour inluidt van de antiquiteiten. De belangstelling voor al deze eeuwenoude unica met een verhaal groeit. Iets dat we wellicht ook zullen merken op de BRAFA, de internationale kunst- en antiekbeurs die volgende week opent in Brussel.

Piet Swimberghe

Info: www.sothebys.com. De veiling gaat door in London op 19 januari.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content