Nieuwe rusticiteit

Meubels die refereren aan het buitenleven zijn terug in.

Veerle Wenes is trendwatcher en organisator van de Belgische woonbeurzen Sfeer en Cocoon . Op die laatste beurs stelde ze een trendhoekje voor rond het pure buitenleven: “Een uiting van de nieuwe rusticiteit, waarbij materialen worden gebruikt waarop weinig menselijke ingrepen gebeurden. De producten hebben duidelijk geen grote ecologische voetafdruk. Ze zijn no-nonsense, integer en eerlijk, gemaakt met wat we ‘rondom ons’ vinden. De elementen refereren aan de brute boerennatuur, maar krijgen door kleurtoevoeging een vernieuwend en persoonlijk effect”, zo zegt ze.

Nostalgie.
“Stadsmensen verlangen naar de boerenbuiten, vaak uit nostalgische overwegingen. Het is misschien een soort escapisme naar het platteland dat er eigenlijk niet meer is. Deze eenvoudige leefwereld geeft ons rust. Less is more, werd gesteld in het minimalisme. Wel, hier wordt dit anders vertaald: het gaat veel meer over authenticiteit en het essentiÔle bestaan. Het betekent ook het gebruik van tweedehandsspullen. De vormen uit het verleden nemen we er dan bij, het zijn stille getuigen van dat verleden maar tegelijk zichtbare uitwendigheden van onze bewust duurzame ingesteldheid.”

Duurzaam wonen.
Ann Vereecken en Jeroen Worst gaven het trendhoekje vorm: “Het is een vertaling van ‘duurzaam wonen’, niet gezien vanuit een technisch perspectief maar eerder gevoelsmatig. Het is het zoeken naar de perfectie van het imperfecte, de handgemaakte, unieke dingen waarin je de handenarbeid/vingerafdruk in voelt. We gaan ‘duurzaam wonen’ nu veel meer beleven, omdat we ons dit thema echt eigen aan het maken zijn uit noodzaak.”

Leen Creve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content