Nieuwe piramide voor Parijs

‘Le Projet Triangle’ van Herzog & de Meuron kreeg de goedkeuring van de gemeenteraad.

‘Le Projet Triangle’ van de gerenommeerde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron heeft eindelijk groen licht gekregen van de Parijse gemeenteraad. De 180 meter hoge piramide wordt in het zuidwesten van het stadscentrum geconstrueerd. Het is niet de eerste piramide die in Parijs gebouwd wordt. De piramide van I.M. Pei doet al sinds 1989 dienst als ingang van het Louvre.

De bouw van de piramide is een controversiële aangelegenheid onder Parijzenaars. Erfgoedorganisaties en de groene partij protesteren nog steeds tegen de constructie. Niet alleen de enorme omvang, maar vooral ook de functie van het gebouw stoot hen tegen de borst. De tegenpartij zegt niet op ‘nog een kantoorgebouw’ te zitten wachten.

‘Le Projet Triangle’ is een uitzondering. Sinds toenmalig burgemeester d’Estaing 35 jaar geleden verbood om gebouwen hoger dan 37 meter neer te poten, is de piramide de eerste ‘wolkenkrabber’ in het stadscentrum. De banning kwam na een periode van hoogbouwwoede, wat nogal lelijke torens opleverde.

De veertig verdiepingen tellende toren zal naast kantoren ook een congrescentrum, winkels en restaurants bevatten. Eerdere plannen om een museum, zwembad en hotel in de piramide te verwerken zijn afgeblazen. De bouw van de toren zal zo’n 535 miljoen euro met zich meebrengen. Verwacht wordt dat het project in 2017 af is.

Lieselot Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content