Nieuwe decotrend: Back to Barok

Knack Weekend noemt de nieuwe interieurtrend die ons nu gaat overspoelen “Back to Barok”. Het wordt een heuse tsunami, want straks wordt alles versierd. Je kunt het hele dossier, met schitterende interieurs, deze week lezen in ons blad.

Knack Weekend noemt de nieuwe interieurtrend die ons nu gaat overspoelen “Back to Barok”. Het wordt een heuse tsunami, want straks wordt alles versierd. Je kunt het hele dossier, met schitterende interieurs, deze week lezen in ons blad.

De Back to Barok trend blijkt ook meer dan een voorbijgaande mode, het is een nieuwe levensstijl, aldus décorateur ensemblier Gert Voorjans die we hierover hebben geïnterviewd. En het is ook meer dan zomaar een reactie op de crisis, er breekt gewoon een nieuw designtijdperk aan.

Waar komt de term vandaan?

Het waren de Portugezen die de term “barroco” vier eeuwen geleden gebruikten voor onregelmatig gevormde parels. En later is het de term geworden om de kunststijl van Rubens’ tijd mee aan te duiden, grosso modo vanaf zijn geboortejaar in 1577 tot een eeuw na zijn dood: 1750. Tot zover de oude kunstgeschiedenis.

Net zoals de barok destijds een kleurrijke reactie was op de strengere renaissance, is ook de Back to Barok trend van nu een antwoord op de serieuze architectuur, design en interieurstijl van de afgelopen jaren. De Back to Barokstijl is natuurlijk geen kopie van de oude barok, maar heeft wel die zin voor fantasierijke versiering, eclecticisme en exotisme gemeen. De barokke designers, zoals Marcel Wanders, die we eveneens interviewen, voelen zich ook zoveel vrijer dan hun minimalistische voorgangers. Ze houden van rijke accenten, zoals Tom Dixon die dol is op goud en koper dat het licht warm laat weerkaatsen.

De basismeubelen van het interieur blijven vooralsnog sober van lijn, maar kleurrijke kussens met prints zijn terug, behang vol ornamenten, versierde tapijten en heel veel licht. Denk aan de lichtkronen van Baccarat die het interieur opnieuw laten fonkelen. Ook rijke materialen zijn gewild, geaderde en kleurrijke marmer is meer dan in, sommige ontwerpers gebruiken het zelfs voor meubels. Het Back to Barokke interieur staat ook voller met bijzettafeltjes, grappige snuisterijen en souvenirs. Je mag zelfs je wanden weer volhangen met kleine schilderijen of foto’s. Barok betekent een contrast tussen zwart en wit, licht en duister, sfeer en geheimzinnigheid. We leggen ons oor even te luisteren bij ontwerpers als Wanders en Voorjans om te weten welke richting het uitgaat.

Wie dus helemaal in de Back to Barok trend wil duiken leest Knack Weekend van deze week. We laten je genieten van extra warme, bonte en licht exotische interieurs.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content