Nieuwe Bollarts onthuld voor Wereldexpo

Keramist Piet Stockmans en auteur Marc Pairon maken een eigen interpretatie van de Antwerpse meerpaal.

Na de krachtige meerpaal van avant-garde kunstenaar Dr. Hugo Heyrman en de aaibare Bollart van designer Nedda El-Asmar zijn keramist Piet Stockmans en auteur Marc Pairon aan de beurt. Beiden willen het Antwerpse symbool van gastvrijheid in de schijnwerpers plaatsen.

De Kempense kunstenaar Piet Stockmans legt in zijn Blauwe Bollart een persoonlijke toets door op elk exemplaar een boodschap te schrijven. Op die manier wordt het een kalligrafisch dagboek van de Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. De kleur van het icoon van verstandhouding, het speciale Stockmans-blauw, staat symbool voor het tastbare van het gemoed.

Draad van Ariadne
De Antwerpenaar Marc Pairon gaat met de bolder, de volksbenaming voor een meerpaal, de literaire toer op. Volgens de bestsellerauteur is taal, meer bepaald een dialect, de meerpaal van de thuishaven. Daarom versierde hij zijn Languagebollart met een touw van woorden, gemaakt uit citaten van onder andere bekende figuren zoals Einstein, Hitchcock, Picasso en zichzelf.

“Iedereen kan woorden naar eigen goeddunken rangschikken. Daarom heb ik aan de citaten nieuwe woorden toegevoegd. De bekende uitspraken bevinden zich nu in een andere context en vertellen een compleet nieuw verhaal”, vertelt de Antwerpse dichter.
Om het multiculturele karakter van de stad te onderstrepen, voegde hij vertalingen in onder meer het Chinees en Hebreeuws toe. Het meertouw van taal, een knipoog naar de draad van de Griekse Ariadne, wil een houvast bieden om te ontsnappen aan het isolement.

Handig stoeltje

Kunstenaar-designer Patrick Villas haalde de Antwerpse meerpaal van onder het stof. Na een paar jaar research ontwierp hij het icoon van verstandhouding in een hanteerbaar materiaal. Het resultaat is een handig stoeltje. Speciaal voor de Wereldexpo in Sjanghai maken zes Belgische artiesten een eigen versie van het zitmeubel. Eind april worden de twee overige Bollart-kunstwerken voorgesteld.

Tiffany Philips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content