Nieuw atelier voor Piet Stockmans

Piet Stockmans bouwt samen met zijn dochter en schoonzoon zijn porseleincollectie verder uit.

Omdat Piet Stockmans 70 wordt, gunt hij zichzelf een imposant atelier met tentoonstellingsruimte in een oud mijngebouw. Bovendien wordt de Studio Piet Stockmans een merknaam met ambitie, want dochter Widukind en haar man Frank Claesen zetten het bedrijf voort.

Piet Stockmans bouwde sinds de jaren zestig een internationale carrière uit als industrieel ontwerper van serviesgoed en als beeldend kunstenaar. Naast eigen werk ontwerpt hij ook tafelporselein op bestelling, onder meer voor het restaurant ‘Oud Sluis’ van topchef Sergio Herman.

Ondertussen werkt hij al dertien jaar samen met zijn dochter Widukind en tien jaar met zijn schoonzoon Frank Claesen. Zij ontwerpen een deel van het porselein dat als Studio Piet Stockmans op de markt komt.

“Maar nu heb ik het bedrijf overgenomen om te zorgen voor de creatieve continuïteit. Het porselein van de studio krijgt de stempel van Piet Stockmans, maar nu zal daar bijvoorbeeld bij staan: design Frank Claesen. Op die manier willen we de collectie verder uitbouwen en gaan we ook andere ontwerpers aantrekken die in onze geest werken. We zijn ervan overtuigd dat er een hele toekomst in zit,” aldus Widukind Stockmans. Studio Piet Stockmans wordt dus een merknaam die nog vele generaties kan meegaan en ook wereldwijd wordt verspreid, want het porselein wordt overal meer en meer gewaardeerd.

Inspirerende ruimte

Het voormalige metaalatelier van de mijn van Winterslag vormt het decor van de nieuwe werkschuit. De stad Genk toverde deze oude mijnsite om in C-Mine, waarbij de C voor creativiteit staat, en wil zich op deze manier profileren als een designstad. Het nieuwe atelier is niet enkel een nieuwe start voor het bedrijf maar ook voor Piet Stockmans, die er in het najaar ook gaat wonen. “Dit is het buitenverblijf in Zuid-Frankrijk dat ik niet nodig heb. Hier kan ik straks heerlijk werken”, aldus de kunstenaar.

Het is een bijzonder inspirerende ruimte, want dit gebouw uit 1905, een beschermd monument, heeft riante ruimten, prachtige ijzeren gebinten en een gedroomde lichtinval. “Je zou denken dat het voor deze nieuwe functie werd gemaakt”, legt Piet uit, “als ik hier iets neergooi dan ligt het meteen juist. Normaal is het heel moeilijk om iets ongekunsteld op te stellen.” Beneden is er een grote showroom met witte muren die op mat porselein lijken.

De invularchitectuur van architect Herman Van Meer, die ook het Hasseltse stadsmuseum renoveerde, versterkt zelfs de kracht van het gebouw. Piet gaat in een zijvleugel wonen en heeft boven een enorme tentoonstellingsruimte voor zijn persoonlijke, beeldende creaties, die hij zijn ‘vrij werk’ noemt.

Piet Swimberghe/Tiffany Philips

De nieuwe porseleinmanufactuur Piet Stockmans organiseert openhuisdagen op 22, 23 en 30 mei.
De rondleiding start om 14 u, de toegangsprijs is 4 euro per persoon. Vooraf inschrijven via de website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content