Niemeyer viert 103e verjaardag met twee nieuwe gebouwen

© EPA

Zowel in Brazilië als in Spanje opende een gebouw van Niemeyer de deuren.

103 worden, het is niet iedereen gegeven. En dus krijgt architect Oscar Niemeyer een gepast cadeau: twee gebouwen van zijn hand openden de deuren.

Ondanks zijn hoge leeftijd woonde de 103-jarige architect de openingsplechtigheid van het aan hem gewijde museum in het Braziliaanse Niteroí, een voorstad van Rio de Janeiro, bij.

Vanuit zijn rolstoel kon Niemeyer met eigen ogen de tentoonstelling, die zowel ontwerpen, tekeningen als modellen van de legendarische architect omvat, bewonderen. En ook het Museum Oscar Niemeyer zelf, dat de vorm van een slak kreeg, is een ontwerp van de architect.

Met het nieuwe museum telt Niteroí nu drie gebouwen van Niemeyer. Ook het theater en het museum voor hedendaagse kunst zijn van zijn hand. In totaal creëerde Niemeyer meer dan 600 projecten over de hele wereld. Daarvan genieten zijn stadsconcept en zijn architecturale ontwerpen voor de Braziliaanse hoofdstad Brasilia de meeste bekendheid.

Vrouwelijke rondingen

Ook in het Noord-Spaanse Avilès opende een nieuw gebouw van Niemeyer de deuren: het Cultureel Centrum Oscar Niemeyer. Het herbergt een auditorium, een uitkijktoren en een tentoonstellingsruimte. Pas volgend jaar opent het ook de deuren voor het publiek.

Met hun golvende vormen, reusachtige koepel en gebruik van wit beton schrijven ook deze twee Niemeyer-gebouwen zich in zijn typische architecturale taal in. Naar eigen zeggen laat de architect zich onder andere inspireren door de rondingen van Braziliaanse vrouwen. Le Corbusier geldt als zijn belangrijkste leermeester.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content