Neues Museum wint Mies van der Rohe Award

© Jörg von Bruchhausen

De Belgische finalist, het Brusselse jeugdtheater Bronks, haalde het dus niet.

Met zijn ontwerp voor het Neues Museum haalt David Chipperfield de felbegeerde Europese Mies van der Rohe Award 2011 binnen. Hij haalde het van de vijf andere finalisten. Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs behoorde ook een Belgisch project, namelijk het Brusselse Jeugdtheater Bronks, tot die finalisten.

Samen met Julian Harrap begon Chipperfield in 2003 met de renovatie van het Neues Museum. In dat ontwerp combineerde Chipperfield de oude elementen uit het 19e-eeuwse ontwerp van Friedrich August Stüler met nieuwe onderdelen. Op die manier herstelde hij de beschadigingen die het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog opliep.

Met Zaha Hadid, Jean Nouvel en Bernard Tschumi behoorde het kruim van de internationale architectuurwereld tot de finalisten van de Mies van der Rohe Award 2011. Chipperfield haalde het door zijn hergebruik van een oud gebouw.

Historisch belang

“Het Neues Museum van David Chipperfield is een belangrijk statement over hoe een hedendaagse architecturale ingreep bijdraagt tot het hergebruik van ons erfgoed door de functionele kwaliteit te verbeteren en door het introduceren van uitstekend ontworpen nieuwe architectonische elementen voor museaal doel”, aldus Lluís Hortet, directeur van The Mies van der Rohe Foundation.

“Nog maar zelden zijn een architect en een klant erin geslaagd om samen zo’n complex en historisch belangrijk werk uit te voeren. Met het project gaan zowel esthetische, ethische als technische zaken gepaard. Het is een mooi voorbeeld van een samenwerking in de context van de hedendaagse Europese architectuur”, vulde jurylid Mohsen Mostafavi aan.

Jong talent Ook de prijs voor jong talent ging naar een project dat oud en nieuw volgens de jury harmonieus combineert. Met hun Collage House in het Spaanse Girona sleepten Ramon Bosch en Bet Capdeferro de titel van ‘Emerging Architect Special Mention’ in de wacht. Die vermelding is goed voor zo’n 20.000 euro.

Op 20 juni worden de prijzen tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona uitgereikt. Naast een award krijgt Chipperfield een geldprijs van maar liefst 60.000 euro.

Naast de Belgische finalist Bronks behoorden heel wat projecten op Belgische bodem tot de lijst van genomineerden. In de beeldreportage ‘Bekroonde architectuur op Belgische bodem’ zetten we die projecten op een rijtje.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content