Net als in de film: deze iconische huizen dienden als filmset

Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Sta je ook versteld van de huizen en paleizen die in films opduiken? Sommige daarvan kun je bezoeken, in andere kun je zelfs overnachten. We selecteerden er vijf in Italië.

A Bigger Splash (2015), gefilmd in Tenuta Borgi – Pantelleria

Voor Call Me By Your Name maakte Luca Guadagnino een remake van de Franse thriller La Piscine uit 1969, die hij op het vulkanische eiland Pantelleria, dicht bij Sicilië, filmde. Het zwembad waar alles om draait in de remake, bevindt zich in Tenuta Borgia, een verzameling vakantiehuizen die je niet kunt bezoeken maar huren. Ook de rest van het eiland diende als decor. Je kan er net als Tilda Swinton en Matthias Schoenaerts modderbaden in het Lago di Venere, of zoals Dakota Johnson afkoelen bij het natuurlijke zwembad van Laghetto delle Ondine of naar de rotsformaties van Arco dell’Elefante trekken. (zie foto bovenaan)

www.tenutaborgia.it

House of Gucci (2021), gefilmd in Villa Necchi Campiglio – Milaan

De film met Adam Driver en Lady Gaga in de hoofdrollen telt véél mooie huizen. Je hebt het zomerhuis aan het water – de 16de-eeuwse Villa Balbiano aan het Comomeer die in ere werd hersteld door Jacques Garcia, de man achter Hotel Costes en La Mamounia – die je kunt huren voor een kleine 25.000 euro per nacht. Het huis in Zwitserland waar ze onderduiken, zogezegd in Sankt Moritz, maar eigenlijk bevindt het huis zich in het skiresort Gressoney-La-Trinité. En dan heb je het huis waar vader Gucci, gespeeld door Jeremy Irons, herinneringen ophaalt aan zijn dagen als acteur en piekert over het huwelijk van zijn zoon Maurizio met Patrizia. Het pand werd in 1935 gebouwd door architect Piero Portaluppi en later verbouwd door Tomaso Buzzi. Naar verluidt bevond zich hier het eerste privézwembad van Milaan, vandaag doet het dienst als museum. Cinefielen zullen Villa Necchi Campiglio ook herkennen als het huis uit de film Io sono l’amore (2009), nog zo’n parel van Luca Guadagnino.

https://fondoambiente.it/luoghi/villa-necchi-campiglio

Star Wars, Episode II – Attack of the Clones (2002), gefilmd in Villa del Balbianello – Lenno

A galaxy far, far away… niet dus, want de planeet Naboo, waar koningin Amidala vandaan komt, is deels gefilmd aan het Comomeer. De kusscène tussen koningin Amidala, toen nog de piepjonge Padme, en haar aanbidder Anakin Skywalker, later Darth Vader, werd gefilmd in de tuinen van de wondermooie Villa del Balbianello.

De villa werd eind 18de eeuw gebouwd voor kardinaal Durini, die voor zichzelf een rustig vakantieverblijf bestelde waar hij zich kon terugtrekken om te lezen. Na zijn dood wisselden verschillende eigenaars elkaar af, van de Italiaanse familie Visconti tot de Amerikaanse generaal Butler Ames of de Milanese zakenman Guido Monzino. Deze laatste liet het huis en de tuinen na aan het Fondo per L’Ambiente Italiano, samen met een fonds dat in het onderhoud moest voorzien. Behalve Star Wars werden er niet alleen scènes gefilmd van Casino Royale en A Month by the Lake, maar ook bijzonder veel trouwfilms, want het domein is populair bij trouwers uit de hele wereld.

Je komt er op twee manieren: per boot vanuit Lenno (aanrader!) of via het natuurpark aan de achterzijde van het schiereiland waarop Villa del Balbianello is gebouwd. Daar kun je kiezen tussen een korte wandeling van ongeveer 1 km en een langere hike van ongeveer 2,5 km.

https://fondoambiente.it/villa-del-balbianello-eng

The Godfather III (1990), gefilmd in Villa Malfitano Whitaker – Palermo

Villa Malfitano Whitaker werd aan het eind van de jaren 1880 gebouwd door Joseph Whitaker en was een centrum van de Siciliaanse high society tijdens de belle époque. Vandaag is het een museum waar Whitakers kunstcollecties en artefacten worden tentoongesteld. In 1990 koos Francis Ford Coppola de villa als een van de opnamelocaties voor The Godfather III. En de villa heeft zijn eigen maffiaconnectie: in 2009 werd ontdekt dat de maffia met de hulp van de tuinman een arsenaal verborg in een grot op het terrein.

www.villamalfitano.it

Stealing Beauty (1996), gefilmd in Villa di Geggiano – Sienna

Villa di Geggiano is al sinds 1527 het familiehuis en wijnmakerij van de familie Bianchi Bandinelli. Op slechts zes kilometer ten noordoosten van Siena kijkt de gevel uit op de betoverende heuvels van de Chianti Classico, een regio van Italië die wereldberoemd is om zijn wijnen, natuurschoon en rijke geschiedenis. Tal van modefotografen en filmmakers hebben Villa di Geggiano gebruikt als idyllisch decor. Het originele meubilair en de goed onderhouden tuinen en wijngaarden zijn dan ook dankbaar materiaal. De bekendste regisseur blijft Bernardo Bertolucci, die de villa uitkoos voor zijn film Stealing Beauty, waarin Liv Tyler – dochter van Aerosmith-frontman Steven Tyler – debuteerde in de hoofdrol. Overnachten in op het domein kan, vanaf 250 euro per nacht.

www.villadigeggiano.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content